Tag "семејство"

Врати се на почетна
Ватикан

Светски ден на средствата за комуникација

Пораката на Папата за 49. Светски ден на средствата за комуникација, кој оваа година се одбележува на 17 мај е посветен на семејството и носи наслов: Комуницирање во семејството

Ватикан

Аудиенција: Три збора за среќен живот во семејството

За среќен и постојан живот на брачниот пар и на семејството за да преовладува взаемната љубов и почитување, а не однесување кое ги загрозува односите, неопходни се три збора

Ватикан

Синодата не може да ја промени црковната наука за бракот

Епископската синода не може да ја промени црковната наука за бракот и семејството „бидејќи таа е заснована на Христовата наука“ – рече кардинал Џорџ Пел префект на Секретаријатот за економија

Ватикан

Папата ги прими епископите од Мозамбик

Соочена со предизвиците и немирите кои го загрозуваат мозамбиското општество, Црквата треба да биде обединета и да соработува со институциите со цел да работи на културата на среќавање

Ватикан

Папата: Вие сте повикани да се посветите на општото добро

„Ако христијаните се ослободат од директната одговорност во политиката, тоа би значело дека се менува мисијата на верниците лаици, повикани да бидат сол и светлина на светот“.

Свет

Југоисточна Европа: Предизвикот на мешаните бракови

„Постојат проблеми поради поинаквата визија за бракот и неговата светатаинственост, но треба да се придружуваат сопружниците на патот на верата, бидејќи разликите водат кон релативизам

Ватикан

Папата го прими италијанскиот претседател Матарела

Италија треба да црпи од своето христијанско наследство за да може да напредува и да се развива, истакна Светиот Отец во говорот пред италијанскиот претседател, Серџо Матарела,

Ватикан

Папата повика на молитва за следната синода

На Генералната аудинција, папата Фрањо на собраните верници ги повика на молитва за текот и успехот за претстојната синода за семејство, која ќе се одржи во октомври.

Ватикан

Папата ја осуди идеолошката колонизација на семејството

Од Наполи папата Фрањо уште еднаш ги осуди „културата на отфрлањето и родовата теорија која е грешка на човечкиот разум и создава само конфузија“.

Ватикан

Папата: Староста е повик и послание

Светиот Отец зборуваше за вредноста и важноста на улогата на дедовците, бабите и останатите стари луѓе членови на семејството и општеството. Нивната молитва е дар и богатство за Црквата.