Tag "Свети Атанасиј"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Атанасиј Велики

Атанасиј без сомнение бил еден од најзначајните и најценетите Отци на Црквата. Но во прв ред овој голем светец бил ревносен теолог на темата за Овоплотувањето на Словото Божјо.

Вера Сведоштва

Свети Атанасиј Велики

Свети Атанасиј е автентичен протагонист од христијанската традиција, кој после неколку години од неговата смрт големиот царигратски теолог и епископ Григориј Назијански веќе го воздигнувал како „столб на Црквата“, и

Вера Сведоштва

Свети Атанасиј – епископ и црковен отец

Денес Црквата се спомнува на свети Атанасиј, Александриски епископ, нескротлив бранител на верата