Tag "Светиот Отец"

Врати се на почетна
Uncategorized Свет

Полските епископи: Верата е вкоренета во полскиот народ

За очекувањата од посетата на папата Фрањо на Полска која се одвива во знакот на младите и милосрдието новинар на Радио Ватикан разговараше со гласноговорникот на Полската епископска конференција о.

Ватикан

Патер Ломбарди за последните подготовки за СДМ

Во Краков се при крај и последните подготовки за Светскиот ден на млади. Папата таму ќе пристигне во среда на 27 јули. На средбата се очекува околу два милиони млади.

Ватикан

Папата упати телеграма со сочувство за атентатот во Минхен

Светиот Отец до надбискупот на Минхен и Фрајзинг кардинал Рајнхард Маркс упати телеграма со сочувство за жртвите од атентатот во Минхен кој се случи во петокот на 22 јули 2016

Ватикан

Надбискупот Чупик нов член на Конгрегацијата за епископи

На 7 јули 2016 година Светиот Отец за нов член на Конгрегацијата за епископи го именува надбискупот на Чикаго монс. Чупик.

Ватикан

Папата одобри нов документ за економско-финансиски прашања

Светиот Отец одобри мото проприо кој имплементира реформа на телата кои се занимаваат со надзор и следење како и управување на добрата на Светиот Престол и служи како продолжение на

Ватикан

Светскиот ден за бегалци 2017 посветен на малолетниците

„Малолетни мигранти, ранливи и без глас“ е темата која папата Фрањо ја избра за следниот меѓународен ден на мигранти и патници, кој ќе се одбележи на 15 јануари 2017 година.

Ватикан

На 16 октомври канонизација на пет блаженици

Во недела на 16 октомври оваа година ќе бидат канонизирани петмина блаженици за кои на 20 јуни 2016 година во Апостолската палата во Ватикан е одржан јавен редовен конзисториум со

Ватикан

Обезбедувањето правда значи рехабилитација на сторителите

По повод одржувањето на VI Светски конгрес против изрекувањето смртна казна Светиот Отец упати видео порака. Казна која не остава простор за надеж и не ги вклучува настојувањата виновникот

Ватикан

Да се погледнеме во огледалото пред да го осудуваме другиот

Пред да ги осудуваме другите треба да се погледнеме во огледалото за да видиме какви сме ние – поттикна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 20 јуни 2016

Ватикан

Папата: Колку пати чувствуваме потреба за промена?

Луѓето се преобраќаат односно го менуваат начинот на живот затоа што чувствуваат дека Исус ги љуби, тоа е резимето на Генералната аудиенција на 18 јуни 2016 година по повод Јубилејот