Tag "света Марта"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Никогаш да не осудуваме

Христијаните вклучуваат, никому не затвораат врата – дури и ако тоа предизвикува отпор. Оној кој ги исклучува другите затоа што себе си се смета за подобар создава

Ватикан

Папата: Бог сочувствува со секој човеки целото човештво

Добриот свештеник знае да се сочувствува и да се зазема во животот на народот – истакна Светиот Отец на светата Литургија на 30 октомври во домот Света Марта, додавајќи дека

Ватикан

Папата: Бог може само да љуби- тоа е нашата сигурност

Бог може само да љуби: Тој не осудува. Љубовта е „негова слабост“ и „наша победа“ – рече папата Фрањо на светата Литургија на 29 ноември во домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Бог секогаш изобилно ја дарува својата милост

Бог секогаш на луѓето великодушно ја дарува својата милост, а да се сфати изобилството на Божјата љубов е плод на милост – истакна папата Фрањо на во вторник 20 окотоври

Ватикан

Папата: Наврзаноста на богаството е идолопоклонство

На светата Литургија во домот Света Марта во понеделник 19 октомври 2015,  Светиот Отец говореше за наврзаноста на богатството како за старо, но и за современо идолопоклонство.

Ватикан

Лицемерието е вирус, кој може да се победи со молитва

Треба многу да молиме за да не се заразиме со „вирусот“ на лицемерието кој освојува со лаги, останувајќи во сенка – е Исусовиот поттик кој папата Фрањо го истакна во

Ватикан

Папата: Божјата љубов е бесплатна

Треба да се чуваме од закониците кои ги стеснуваат Божјите хоризонти и Неговата љубов ја прават мала – рече во проповедта папата Фрањо на светата Литургија на 15 октомври во

Ватикан

Папата: Озборувањето е ѓаволско дело

Да се зборува лошо за добротворите, озборување од завист и поставување на замки е ѓаволско, а не Божјо дело – рече Светиот Отец во прповедта на Светата Литургија на 9

Ватикан

Имињата на злите луѓе не се запишани во Божјата книга

Бог никогаш праведниците не ги остава, додека оние кои сеат зло како непознати небото не ги памти нивните имиња – рече Светиот Отец  во проповедта на светата Литургија на 8

Ватикан

Папата: Секој од нас има ангел чувар; да го слушаме

На секој човек Бог му дал ангел за да го советува и штити, ангел кој треба послушно да се слуша – истакна папата Фрањо на светата Литургија