Tag "света Марта"

Врати се на почетна
Ватикан

Не може да се тргува со вистината

Навестувањето на вистината за Бог никогаш не треба да се одвои од разбирањето на човечките слабости, тоа го учи Исус, истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 20

Ватикан

Искористувањето на работниците е смртен грев

Искористувањето на работниците заради лично збогатување е исто како е да се биде крвопиец, тоа е смртен грев – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Папата: Кој е поголем?

Патот кој Исус го покажува е патот на служењето, но често се копнее за моќ, пари и суета – предупреди папата Фрањо во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Папата:јазикот да се држи зад забите

Исус се моли за единство на христијаните, но во Црквата има „какол“, оние кои разделуваат и го уништуваат заедништвото со јазикот – рече папата Фрањо на светата Литургија на 12

Ватикан

Папата: Мисионерите се славата на нашата Црква

Послушноста на гласот на Светиот Дух кој поттикнува да се „изгори“ за навестување на Евангелието и во најоддалечените простори –  е ознаката на секој човек кој избира да и служи

Ватикан

Папата: Преку Светиот Дух стануваме вистински христијани

Светиот Дух ја движи Црквата, но е непознат за многумина христијани, ако не е и „луксузензатвореник“ – предупреди Светиот Отец во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Папата: Христијанинот трпеливо поднесува болка

Христијанинот не ја умртвува болката туку трпи со надежта дека Бог ќе ни ја даде радоста која никој не може да ни ја одземе – рече папата Фрањо во проповедта

Ватикан

Наместо отпор на изненадувањата послушност на Светиот Дух

И денес во Црквата како и порано постојат отпори за изненадувањета на Светиот Дух пред новите ситуации, но тој ни помага да победиме и да одиме напред, сигурни во Исусовиот

Ватикан

Папата: Христијанинот е должен да навестува

За навестувањето, застапништвото и надежта во проповедта на светата Литургија на 22 април 2016 во капелата на домот Света Марта зборуваше Светиот Отец;

Ватикан

Папата: Да се сеќаваме на големите Божји дела

Христијанинот секогаш треба да се сеќава како Бог се појавил во неговиот живот затоа што тоа ја зацврстува неговата вера – истакна папата Фрањо на светата Литургија