Tag "света Марта"

Врати се на почетна
Ватикан

Да ги прифатиме новостите на Светиот Дух

Христијаните кои остануваат на тоа „така секогаш се правело“ имаат затворено срце за изненадувањата на Светиот Дух и никогаш нема да дојдат до полнината

Ватикан

Верата е дар кој го менува животот, не може да се купи

Каква е мојата вера во Исус Христос? Тоа е централното прашање во проповедта на Папата на светата Литургија на 15 јануари во домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Верата секогаш победува

Верата секогаш победува затоа што дури и поразите ги претвора во победа. Но, тоа не е нешто „магично“ туку се работи за личен однос со Бог,

Ватикан

Вистинската љубов доаѓа од Бог

Не доаѓа целата љубов од Бог, но Бог е „прва љубов“ – истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 8 јануари во капелата на домот Света Марта.

Ватикан

Делата на милосрдието се во срцето на нашата вера

Делата на милосрдието се во срцето на нашата вера, во Бог – рече папата Фрањо на светата Литургија на 7 јануари во капелата на домот Света Марта – прва по

Ватикан

Црквата треба да биде понизна, сиромашна и со доверба во Бог

Црквата треба да биде понизна, сиромашна и да има доверба во Господ – рече папата Фрањо на светата Литургија на 15 декември во домот Света Марта.

Ватикан

Бог простува сè, само чека да му се приближиш

Надежта во Божјото милосрдие ги проширува хоризонтите и нè ослободува, а свештеничката строгост го затвора срцето и силно боли – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 14

Ватикан

Папата: Бог е фасциниран од нашата ништожност

Милосрдието е како милување на Бог, кој е фасциниран од нашата ништожност, како утешна прегратка на родителот кон своето дете.

Ватикан

Црквата е верна ако Исус е нејзино единствено богатство

Црквата е верна ако нејзино единствено богатство и единствен интерес е Исус, а е млака и просечна ако бара сигурност во световните работи – рече папата Фрањо на светата Литургија

Ватикан

Папата: Црквата не треба да биде наврзана на парите и моќта

Црквата не треба да биде наврзана на парите и власта, не треба да го „почитува“ митото, туку Исусовото Слово нека биде нејзината сила и радост