Tag "света Литургија"

Врати се на почетна
Македонија

Владиката Стојанов ќе служи света Литургија во Швајцарија

Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија во недела 31 мај 2015 година со почеток во 16.00 часот во црквата Света Марија во Шафхаузен (Schaffhausen),

Ватикан

Богаството, суетата и горделивоста нè одделуваат од Исус

Грдо е да видиш христијанин кој сака да го наследува Исус и монденството – предупреди папата Фрањо во текот на светата Литургија на 26 мај во домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Богатството треба да служи за општо добро

Богатството треба да служи за општо добро. Ако во изобилство себично се живее, тогаш таквиот живот е тажен и безнадежен; богатството е извор на секакви расипаности,

Ватикан

Исусовиот поглед кон мене

Во проповедта на светата Литургија на 22 мај во капелата на домот Света Марта Светиот Отец осврнувајќи се на разговорот помеѓу Исус и Петар, истакна три Исусови погледи на апостолите.

Ватикан

Папата: Единство во Црквата и заедништво со Исус

Исусовите рани е цената која Он плати за Црквата секогаш да биде соединета со Него и со Бог. Христијаните денес се повикани да молат за милоста на единството

Ватикан

Во последниот момент од животот да му се довериме на Бог

Да се довериме на Отецот во моментот кога заминуваме од овој свет – поттикна папата Фрањо на светата Литургија на 19 мај во капелата на домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Стравот упропастува и ја одзема силата

Заедниците кои се страшливи и тажни не се христијански, тие се болни– рече Светиот Отец на светата Литургија на 15 мај во капелата на домот Света Марта.

Ватикан

Папата: Светиот Дух нè води и поучува

И денес во Божјо име убиваат христијани, а Светиот Дух дава сила за сведочење со мачеништво – истакна Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 11 мај во капелата

Ватикан

Светиот Отец: Во Црквата треба да се работи околу единството

Светиот Дух во Црквата поттикнува „движење“ кој може да изгледа „збунувачки“, но ако се прифати во молитва и во духот на дијалогот секогаш создава заедништво меѓу христијаните

Ватикан

Папата: Љубовта е конкретна и комуницира

Папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на 7 мај во капелата на домот Света Марта се фокусираше на критериумите на вистинската љубов.