Tag "проповед"

Врати се на почетна
Ватикан

Во Црквата има една болест, а тоа е сеењето на поделби

Во Црквата има една болест, а тоа е сеење на поделби и какол. Христијаните пак се повикани да миротворат и помируваат, како што правеше Исус – заклучи Светиот Отец во

Ватикан

Папата: Последниот суд е вистина

Со взаемно утешување со зборови и дела, а не со бескорисни мромрења меѓу христијаните треба да се зајакнува надежта за конечната средба со Христос – истакна Светиот Отец

Македонија

Прославен празникот Голема Богородица во Скопје

На празникот Голема Богородица, 15 август 2015 година во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје свеченото Евхаристиско славење го предводеше Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх во Македонија, монс. д-р Киро

Македонија

Во Радово прославен патрониот празник

Во недела 2 август 2015 година со света Архиерејска Литургија предводена од Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзархат во Македонија парохијата

Македонија

Гевгелија: Прославен патрониот празник

Со света архиерејска Литургија предводена од Н.В.П монс. д-р Киро Стојанов и во сослужение на о .Димитар Ташев и о. Тома Ангелов во недела 12 јули во преполнетата црква Свети

Ватикан

Папата: Световните пастири повеќе зборуваат помалку слушаат

„Квазихристијани“ и „квазипастири“ – прават добри работи, премногу зборуваат, но не знаат да слушаат. Не се во состојба да го извршат она што го слушаат; го извршуваат она што самите

Ватикан

Папата: Сиромаштвото е во центарот на Евангелието

Ако од Евангелието се отстрани сиромаштвото не може да се разбере Исусовата порака – истакна папата Фрањо на светата Литургија на 16 јуни во капелата на домот Света Марта и

Ватикан

Папата: Да се чува срцето од страста и световната врева

Христијанинот треба да научи да го чува своето срце од страстите и световната бучава за да биде во секој момент подготвен да ја прими Божјата милост

Ватикан

„Бесплатно примивте, бесплатно давајте“

Задржувајќи се на Евангелие кое зборува како Исус ги испраќа учениците да ја навестуваат Радосната вест, Папата во проповедта истакна три важни делови на учеништвото: одење, служење и бесплатност.

Uncategorized

Папата Фрањо: Мирот е дело на правдата

Мирот е дело на живеење на правдата. Само ако се помири со Бог, човекот станува вистински миротворец – истакна Светиот Отец на Литургијата на стадионот Кошево во Сараево