Tag "Пресвета Евхаристија"

Врати се на почетна
Вера Духовност

Пресвета Евхаристија

Со денешниот празник Пресвета Евхаристија го славиме големото таинство на Исусовата љубов кое ни го оставил на нас луѓето во Светата Тајна – Евхаристија,

духовнитекстови Свет

Празник на Пресветата Евхаристија

Празникот на Телото и Крвта Господови е едно надополнување, ако може така да се каже, на Последната Вечера прославена од Исус со неговите апостоли пред да биде мачен.

Ватикан

Папата: „Да ги „прекршиме“ своите животи за ближните

На светата Литургија за празникот на Пресветата Евхаристија, папата Фрањо потсети дека светците ги „скршиле“ своите животи за другите, правејќи го со тоа знакот на љубовта за целиот свет.

Македонија

Скопје: Прославен празникот на Евхаристијата

Во Катедралата „Пресвето Срце Исусово“ во Скопје на 26 мај 2016 година, на  празникот Пресвето тело и крв Христова – Телово, свеченото Евхаристиско славење

духовнитекстови Размислување Свет

Еве одличен начин како да поминеш 15 минути со Исус

„Не треба многу да знаеш за тоа дека ми се допаѓаш. Доволно е да ме љубиш. Едноставно разговарај со Мене, како да разговараш со најдобриот пријател.“

Ватикан

Папата се осврна на апостолската посета на Сараево

Вчера бев во Сараево во Босна и Херцеговина како ходочасник на мирот и надежта – рече Светиот Отец на пладневен наговор во недела 7 јуни 2015 година,