Tag "порака"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата предупреди за страдањеата во рударските краеви

Почитување на човечкото достоинство е главната причина за прифаќање и ширење на крикот на заедниците погодени во рударската индустрија во светот – тврди Светиот Отец во пораката по поводот Денот

Ватикан

Папата Фрањо: Срамна е поделбата меѓу христијаните

Нашиот дијалог треба да продолжи! – напиша папата Фрањо во пораката упатена до Генералниот секретар на Екуменскиот Совет на Црквите (ЕСЦ), Олав Фиксе Твеит,

Ватикан

Папата: На општеството му е потребен „женскиот талент“

„Женскиот талент во целост да се манифестира, бидејќи Бог ја „обдарил“ жената со „немерливи дарови“, што ја прави способна да ги надмине конфликтите, да лекува рани, да ги задржи луѓето

Ватикан

Вложувањето во образованието – противотров за маргинализацијата на младите

Вложувањето во образованието претставува најдобар противотров за проблемот на маргинализација на младите, пишува папата Фрањо во пораката до италијанскиот Католички универзитет,

Ватикан

„Излезот“ е во основата на звањето

„Излезот“ е во основата на звањето, тоа е нашиот одговор на Божјиот повик. Ова го пишува папата Фрањо во пораката за 52-от Светски молитвен ден за звања, кој ќе биде

Ватикан

Папата Фрањо: Исповедта е Божја прегратка

Исповедта е света тајна на Божјата нежност, таа е негов начин на кој нѐ прегрнува, тоа е пораката на папата Фрањо објавена на Велики Вторник, преку твитер со која упати

Ватикан

Папата: Тереза Авилска, „учител на молитвата“

„Извонредна жена и учител на молитвата“, која ѝ служи на Црквата со „мисионерска храброст“, така папата Фрањо го опишува ликот на света Тереза Авилска во писмото

Ватикан

Твитер порака: Страстната седмица и пријателството со Исус

„Страстната седмица е привилегирано време, во кое сме повикани да се приближиме до Исус: пријателството се гледа во искушенијата“ – стои во Твитер порака од профилот на Папата,