Tag "Полска"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо го прими во аудиенција полскиот премиер

Светиот Отец со полскиот премиер разговараше за повеќе теми како што се семејната политика, заштитата на создаденото и прифаќањето на бегалците

Вести Свет

Полските бискупи побараа забрана за еугеничкиот абортус

Моралните вредности мора да бидат темел на законите“, рече бискупот на Радом,

Ватикан Вести

Ватикан: Божиќни јасли од Кампарија, а елка од Полска

Свеченото поставување на божиќните јаслите и осветлувањето на божиќното дрво на плоштадот Свети Петар ќе се одржи на 7 декември 2017 година, со кратка свеченост во 16.30 часот.

Вести Свет

Милион верници ќе молат Бројаница долж полската граница

Иницијативата „Бројаница на границите“: „Веруваме дека ако милион Полјаци молат Бројаница

Ватикан Вести

Папата: Богородица е вистинска Мајка

Во сабота 26 август 2017 година Светиот Отец упати видео порака до поклониците во Честохова,

Вера Сведоштва

Синот на полската премиерка Беата Шилдо стана свештеник

Беата Шидло порача дека е горда на својот син и дека, иако е единствена премиерка на држава во Европа

Ватикан

Папата: Формирајте свештеници за духовно расудување

Објавен преписот од разговорот на Папата со Исусовците во Полска. „Црквата денес треба да расте во способноста за духовно расудување“ – истакна Папата во текот на неформалниот разговор одговарајќи на

Ватикан

Папата се заблагодари на Црквата во Полска

Папата Фрањо се заблагодари на Црквата во Полска за Светкиот ден на малди и за гостопримството. Писмото е упатено на 23 август до претседателот на Епископската конференција на Полска

Сведоштва

Свети Максимилијан Колбе

На 14 август се слави празникот на свети Максимилијан Колбе, прогласен за свет на 10 октомври 1982 година од папата Иван Павле II. Во раното детство Пресвета Богородица му се

Ватикан

Папата: Не може да се поистоветува исламот со насилството

„Не ми се допаѓа да зборувам за исламско насилство“, бидејќи и крстените католици прават насилство. „Кога би зборувал за исламското насилство