Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Неприфатливо е оружјето и нафтата да вредат повеќе од човечкиот живот

По повод 88-то Пленарно собрание од Унијата за работа при Конгрегацијата за Источните Цркви, папата Фрањо се обрати до учесниците на истото собрание за помош и милост за мигрантите, особено оние од Блискиот Исток.

Ватикан

Да се одговори на „идеолошката колонизација“

Папскиот совет за семејство ѝ посака голем успех на манифестацијата за заштита на децата против родовата идеологија, која ќе се одржи на 20 јуни, во на Плоштадот Свети Иван Латерански во Рим,

Ватикан

Папата: Исправно молиме ако му простиме на ближниот

Христијанинот треба да биде свесен дека без помошта Господова не може да напредува на животниот пат – истакна папата Фрањо на светата Литургија на 18 јуни во домот Света Марта.

Ватикан

Објавена втората енциклика на папата Фрањо „Лаудато си“

Со „Лаудато си – (Laudato si), грижа за заедничкиот дом“ започнува новата енциклика на Папата за екологијата, која е објавена на 18 јуни во новата Синодална сала во Ватикан.

Ватикан

Папата упати апел за бегалците

На крајот од Генералната аудиенција во среда 17 јуни Папата Фрањо упати апел за бегалците, по повод Меѓународниот ден на бегалците, кој се слави на 20 јуни.

Ватикан

Двајцата Папи заедно ќе престојуваат во Кастел Гандолфо

Тоа ќе биде новина во црковната историја: почесниот папа Бенедикт XVI (2005-2013) и папата Фрањо, според медиуми блиски до Ватикан заедно ќе престојуваат во Кастел Гандолфо.

Ватикан

Папата: Сиромаштвото е во центарот на Евангелието

Ако од Евангелието се отстрани сиромаштвото не може да се разбере Исусовата порака – истакна папата Фрањо на светата Литургија на 16 јуни во капелата на домот Света Марта и рече: кога верата не доаѓа до џебот тогаш не е вистинска вера.

Ватикан

Папата: Да се чува срцето од страста и световната врева

Христијанинот треба да научи да го чува своето срце од страстите и световната бучава за да биде во секој момент подготвен да ја прими Божјата милост

Ватикан

Папата се сретна со Здружението на италијанските скаути на плоштадот Свети Петар

Во саботата, на 13 јуни, претпладнето околу стотина илјади млади од Здружението на италијанските католички водичи и скаути на плоштадот Свети Петар се сретнаа со Светиот Отец.

Ватикан

Папата: Мало семе со голема сила

Во неделниот наговор на 14 јуни 2015 година пред молитвата Ангел Господов, Светиот Отец потсети дека во четврток ќе биде објавена енцикликата за чување на создаденото,