Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Да се чува срцето од страста и световната врева

Христијанинот треба да научи да го чува своето срце од страстите и световната бучава за да биде во секој момент подготвен да ја прими Божјата милост

Ватикан

Папата се сретна со Здружението на италијанските скаути на плоштадот Свети Петар

Во саботата, на 13 јуни, претпладнето околу стотина илјади млади од Здружението на италијанските католички водичи и скаути на плоштадот Свети Петар се сретнаа со Светиот Отец.

Ватикан

Папата: Мало семе со голема сила

Во неделниот наговор на 14 јуни 2015 година пред молитвата Ангел Господов, Светиот Отец потсети дека во четврток ќе биде објавена енцикликата за чување на создаденото,

Ватикан

Вашиот апостолат да биде ефикасно навестување на Евангелието

Светиот Отец ги прими во аудиенција католичките аеродромски капелани, кои што учествуваа на меѓународниот семинар на Папскиот совет за душогрижништво на мигранти и патници одржан на тема

Ватикан

„Бесплатно примивте, бесплатно давајте“

Задржувајќи се на Евангелие кое зборува како Исус ги испраќа учениците да ја навестуваат Радосната вест, Папата во проповедта истакна три важни делови на учеништвото: одење, служење и бесплатност.

Ватикан

Папата:Семејството е загрозено од редуктивното сфаќање за брак

Да се промовира семејството, кое е Божји дар за човечкото остварување и основна клетка на општеството. Тоа е загрозено од „редуктивното сфаќање“ на бракот

Ватикан

Папата: Грижата за болен во семејството е херојство

Папата Фрањо во катехезата во среда 10 јуни се осврна на искуството на болест во семејството, како заедничка несреќа која порано или подоцна го погодува секое семејство.

Ватикан

Интересна средба на папата Фрањо со припадник на швајцарската гарда

Пред неколку дена папата Фрањо станал пред зори и излегол во ходникот каде што пред вратата во став мирно стоел припадник на швајцарската гарда.

Ватикан

Папата: Не го разводнувајте христијанскиот идентитет

Треба да се заштитува христијанскиот идентитет и да дозволиме Светиот Дух да нè води во животот – истакна папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта на 9 јуни.

Ватикан

Папата во авионот одговараше на новинарски прашања

При враќањето од Апостолската посета од Босна и Херцеговина кон Рим, папата Фрањо одговараше на новинарски прашања меѓу кои беа за Неговата следна посета во Хрватска како и за феноменот Меѓугорје,