Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Македонија

Македонија е со Папата во Сараево

Два автобуса со околу 100 верници од Македонија во раните утрински часови во петок 5 јуни се упатија кон Сараево на средба со Светиот Отец, кој на 6 јуни престојува во главниот град на Босна и Херцеговина.

Ватикан

Потврден датумот за објавување на новата енциклика на Папата

Канцеларијата за печат на Светиот Престол објави дека новата енциклика на папата Фрањо ќе биде објавена на 18 јуни.

Ватикан

Папата: Војната е „мајка“ на секое сиромаштво

Војната е „мајка“ на секое сиромаштво – рече папата Фрањо на аудиенцијата одржана на плоштадот Свети Петар на 3 јуни.

Ватикан

Папата упати видео порака за патувањето во Сараево

Пред своето доаѓање во Сараево на 6 јуни 2015 година папата Фрањо упати видео порака која што ја пренесуваме во целост.

Ватикан

„Laudato Sii“ – новата енциклика на папата Фрањо

Во средината на јуни ќе биде објавена новата енциклика на папата Фрањо „Laudato Sii“ која се занимава со еколошките проблеми и односот кон околината.

Ватикан

Папата: „Да се понизиш сам себе“

Често на Исус сме му кажале „замини“, не препознавајќи го во неуспесите. Но, „победата на Божјата љубов“ кон човекот се гледа во привидниот „неуспех“ на Исусовиот крст

Ватикан

Прегратка на Папата за тешко болните деца

 Папата Фрањо, во петокот, на 29 мај, во попладневните часови во капелата света Марта се сретна со двадесетмина тешко болни деца, на возраст од 2 – 14 години.

Ватикан

Дали ги искористуваме Божјите работи за сопствена продобивка

Вистинската вера отворена за другите и за прошката прави чуда. Бог ни помага да не паднеме во егоистична и шпекулантска религиозност

Ватикан

Каков христијанин си?

Постојат христијани кои луѓето ги одделуваат од Исус бидејќи мислат само на сопствениот однос со Бог или се световни или пак се ригористи. Од друга страна постојат вистински христијани

Ватикан

Бракот е сојуз на љубовта меѓу мажот и жената

Сојузот на љубовта помеѓу мажот и жената е брак, а тој не се склопува на брзина – истакна Светиот Отец во катехезата на Генералната аудиенција на 27 мај на плоштадот Свети Петар, зборувајќи за вредноста на свршувачката.