Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Благодарност на Папата за свршетокот на Јубилејната година

Откако ја затвори Светата врата на Ватиканската базилика и ја затвори вонредната Година на милосрдието, папата Фрањо срдечно им се заблогодари

Ватикан Вести

Папата: Ќе значи многу малку ако веруваме дека Исус е Цар на вселената, а не го направиме Господ на нашите животи

На празникот Христос Цар на сите созданија папата Фрањо служеше света Литургија со која службено ја затвори Годината на милосрдието. Во проповедта Папата се осврна на тоа какво е Исусовото царство.

Ватикан Вера Вести

Кардинал Зенари се обрати до папата Фрањо во името на новите кардинали

На почетокот на конзиториумот прв од новите кардинали нунциј во Дамаск во името на сите новоименувани кардинали му се заблагодари на папата Фрањо. 

Ватикан Вести

Папата Фрањо и почесниот папа Бенедикт XVI заеднички ги благословија новите кардинали

По именувањето на новите кардинали во базиликата Свети Петар на 19 ноември, папата Фрањо и новите кардинали се упатија во манастирот ‪„Mater Ecclesiae“ во Ватикан,

Ватикан Вести

Папата именуваше 17 нови кардинали на Римската курија

Папата Фрањо на конзисториумот во базиликата Свети Петар на 19 ноември 2016 година именуваше 17 нови кардинали.

Ватикан Вести Проповеди

Срцето приврзано на пари е идолопоклоничко

Во проповедта на утринската литургија на 18 ноември во капелата на домот Света Марта папата Фрањо зборуваше за идолот на парите.

Ватикан Вести

Парите треба да служат, а не да господарат

Бидете внимателни на три предизвици: квалитетното користење на парите, чесноста и солидарноста – им порача папата Фрањо на учесниците на конференцијата „Бизнис лидерите како работници на економската и социјалната вклученост“.

Ватикан Вести

Папата: Црквата постои заради евангелизацијата

Црквата „постои заради евангелизацијата“, но евангелизацијата бара прилагодување на различните ситуации

Ватикан Вести

„Папските“ пожарникари и реставратори помагаат во Нурсија

На 15 ноември 2016 година папата Фрањо во Нурсија ја испрати противпожарната служба на градот – држава Ватикан.

Ватикан Вести

Најдете нови начини за осмислување на мирот

На 15 ноември 2016 година папата Фрањо испрати порака до учесниците на средбата на тема „Повторно осмислување на мирот“ која овие денови се одржува во Париз. Средбата е во организација на УНЕСКО и Движењето на фоколарините.