Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Говорот на Светиот Отец до палотинците

На 10 октомври 2016 година Светиот Отец се обрати до Генералниот капитул на Дружбата на католичкиот апостолат или палотинци.

Ватикан Вести

Папата најави конзиториум за именување нови кардинали

На крајот од молитвата Ангел Господов на 9 октомври 2016 година, Папата најави дека во сабота на 19 ноември – ден пред затворањето на Светата врата на милосрдието – ќе одржи конзисториум на кој ќе именува седумнаесет нови кардинали од пет континенти. Тие доаѓаат од единаесет држави што сведочи за универзалноста на Црквата која навестува и ја сведочи Радосната вест на Божјото милосрдие во секој дел од земјата. Тоа што ќе бидат прогласени за кардинали во Римската бискупија ја покажува

Ватикан Вести

Папата: Дали сме подготвени да ги прифатиме Божјите дарови?

На 9 октомври 2016 година на плоштадот Свети Петар папата Фрањо служеше света Литургија по повод Богородичниот јубилеј во Годината на милосрдието.

Ватикан Вести

Папата: Марија го изразува богатството на Божјото милосрдие

На 8 октомври 2016 година Светиот Отец на молитвеното бдение во Ватикан по повод Богородичниот јубилеј во Годината на милосрдието одржа пригодна проповед

Свет

Пораст на нетолеранција и дискриминација кон христијаните

Забележан е пораст на нетолеранција и дискриминација против христијаните во Европа, посебно во Франција, Англија, Холандија и скандинавските земји затоа што

Ватикан Вести

Папата: Милосрдието е пат од срцето до рацете

Папата Фрањо преку видео-порака се обрати до учесниците на средбата на организацијата „Manos Abiertas“ („Отворени раце“) на тема „Милосрдие

Ватикан Вести

Папата изрази сочувство за жртвите од ураганот Метју

Дознавајќи за пустошењата на ураганот „Метју“ кој зад себе остави голем број на жртви и значителна штета, Светиот Отец упати порака до кардинал Чиблиј Ланглоис,

Ватикан Вести

Папата: Денес секоја земја е „мисионерско подрачје“

На 7 октомври 2016 година папата Фрањо се обрати до претставниците на Монашката заедница на Облати на Марија Безгрешна кои се собраа на Генерален капитул.

Ватикан Вести

Каква Црква сака Папата?

  Црква „секогаш во излегување“, радосна навестителка на Евангелието на милосрдие и сведок на надежта, посакува Светиот Отец во пораката до кардинал Питер Ердо претседател на Советот на европските епископски конференции. Црква „секогаш во излегување“, радосна навестителка на Евангелието на милосрдие и сведок на надежта, посакува Светиот Отец во пораката до кардинал Питер Ердо претседател на Советот на европските епископски конференции по повод пленеарното собрание на Советот кое започна на 6 октомври 2016 година во кнежеството Монако. Папата изрази „длабока

Ватикан

Папата Фрањо: Да се заштити спортот од корупција и комерцијална експлоатација

Спортот треба да биде заштитен од „манипулации” и од „комерцијална експлоатација” и да се зачува неговиот автентичен дух и во него да се учествува „радосно и несебично”.