Tag "папа Павле VI"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо го одреди 29 мај за празник на папата Павле VI

Папата Фрањо го прогласи 29 мај за литургиски празник на својот претходник Павле VI (1963-1978) кој го канонизираше на 14 октомври 2018 година.

Ватикан Вести

Пред 50 години е објавена енцикликата ‘Humanae vitae’

По повод 50. годишниот јубилеј на енцикликата „Humanae vitae“ се присетуваме на зборовите кои папата Павле VI.

Вести Свет

Патријархот Вартолемеј потсети на посетата на Павле VI на Фанар

На 25 јули се навршија 50 години од историската посета на блажениот папа Павле VI во седиштето на Вселенската патријаршија во Константинопол, во истанбулскиот кварт Фанар кај тогашниот патријарх Атенагора.

Ватикан Вести

Шпанија: Кардинал Паролин за Павле VI како Папа на мирот

Кардинал Пиетро Паролин Папскиот државен секретар по посетата на Португалија пристигна во посета на Шпанија,