Tag "надеж"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Христијанинот трпеливо поднесува болка

Христијанинот не ја умртвува болката туку трпи со надежта дека Бог ќе ни ја даде радоста која никој не може да ни ја одземе – рече папата Фрањо во проповедта

Ватикан

Да ги отвориме сопствените „запечатени гробови“ за Господ

Велигден е прослава на надежта затоа што Божјата љубов никогаш не разочарува – е резимето на пораката на Светиот Отец од синоќешното Велигденско бдениe,

Ватикан

Папата: Надежта никогаш не разочарува

Христијанската надеж е понизна и силна крепост која нè поддржува и не ни дозволува да се удавиме во бројните животни тешкотии – рече папата Фрањо на светата Литургија

Свет

Нападите на семејството поопасни од атомска бомба

Поголема од атомската бомба и тероризмот на целото човештво му се заканува смртна опасност затоа што некои држави го избрале патот на законско уништување

Ватикан

Папата: Богопосветените лица се мажи и жени во служба на Бог

„Повикани сте на сведочење на реалноста на Бог пред сѐ со вашиот живот, а потоа и со зборови“. Ова го рече папата Фрањо во импровизираното свое слово упатено

Ватикан

Папата до Богопосветените лица: Пророштво, близина и надеж

Пророштво, близина и надеж – се трите зборови кои папа Фрањо ги исткна и објасни во говорот кон свештениците, монасите и монахињите кои се во Рим по повод затворањето

Ватикан

Мото и лого на посетата на Папата на Мексико

Мотото и логото за апостолската посета на папата Фрањо во Мексико од 12 до 18 февруари се објавени од мексиканските епископи

Ватикан

Папата: Добрите Самарјани го заштитуваат животот

Заштитата на човечкиот живот и промовирањето на семејството секогаш треба меѓусебно да се поврзани. Ова го посочи Папата на аудиенцијата со делегацијата на „Центрите за промовирање на животот“ во Италија.

Ватикан

Папата Фрањо: Нашата револуција е нежноста и радоста

 „Повикани сме да излеземе од нашиот дом. Генерација по генерација, ден по ден, сме повикани да ја обновиме нашата вера. Повикани сме да ја живееме револуцијата на нежноста“.

Ватикан

Папата: Во секој брат и сестра да го откриеме Исусовото лице

Една недела пред апостолската посета на Латинска Америка папата Фрањо на народот во Еквадор, Боливија и Парагвај упати видео-порака во која им ја изразува својата близина и добродушност.