Tag "мошти"

Врати се на почетна
Вести Македонија

Прославен патрониот празник во Стојаково

На патрониот празник на црквата „Свети Климент Охридски“ во Стојаково, 8 декември 2018 година, Н.В.П. монс. Киро Стојанов, Скопски бискуп и Струмичко – скопски епарх, служеше света архиерејска Литургија, во

Вести Македонија

Во Стојаково ќе бидат изложени моштите на свети Климент

На празникот „Свети Климент Охридски“ 8 декември 2018 година со почеток во 10.00 часот Струмичко – скопскиот епарх и Скопски бискуп, монс д-р Киро Стојанов ќе служи света архиерејска Литургија

Вести Македонија

Мошти од света Фаустина Ковалска пристигнаа во Македонија

На 25 ноември 2018 година во Католичката црква „Свети. Кирил и Методиј и свети Бенедикт“ во Охрид беа дочекани мошти од големата светица во Католичката црква света Фаустина Ковалска

Вести Македонија

Со архиерејска Литургија во Богданци прославен патрониот празник на црквата

На 24 мај 2018 година Н.В.П. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија служеше света архиерејска Литургија по повод патрониот празник на парохиската црква во Богданци

Вера Проповеди

Белодробни крила на Европа

Проповед на Н.В.П.  д-р Киро Стојанов на празникот Свети Кирил и Методиј во Богданци

Ватикан Вести

Упатство за автентичноста и чувањето на моштите

Новиот документ „Моштите во Црквата – автентичност и чување“, е упатството на Конгрегацијата за прогласување на светци кој го заменува додатокот на упатството „Sanctorum Mater.“

Вести Свет

Моштите на свети Никола се враќаат од Русија во Бари

„Екуменизмот на светци е прекрасна можност за дијалог меѓу Црквите“ – рече кардинал Курт Кох по повод

Вести Македонија

Моштите на свети Климент Охридски изложени во Словачка

Во Терхова (Словачка) е во тек чествувањео на светите браќа Кирил и Методиј. Деновите

Вести Македонија

Моштите на свети Кирил Солунски изложени во Петралинци

На празникот на светите браќа Кирил и Методиј, 24 мај 2017 година во Католичката црква „Свети Кирил