Tag "молитва"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата Фрањо: Вистинскиот Исусов сведок простува

„Со простување го победуваме злото со добро, ја претвораме омразата во љубов и на тој начин го правиме почист светот“. Тоа го истакна папата Фрањо за време на молитвата Ангел

духовнитекстови Размислување Свет

Што е повик?

Секој од нас би дал различен одговор на тоа прашање, но јасно е дека секој од нас е повикан. Првенствено тоа е повик на светост, повик на живот со Бог

Ватикан

Ангел Господов: Молитвата и праведноста одат заедно

Исус нè учи дека мерката според која треба да пресудуваме не е количината туку полнината. Можеш да имаш многу пари, а во срцето да бидеш празен без полнина

Колумни Размислување Свет

Молитвата пред спиење e совршена можност да се пренесе на децата верата

Како родители ние сакаме да ја искористиме секоја прилика за да го втиснеме печатот на верата на скапоцените души на нашите деца. Времето пред спиење е совршена можност за тоа.

Ватикан

Времињата се менуваат и христијаните треба да се менуваат

Верниците се повикани да ги читаат знаците на времињата и да се менуваат постојано, останувајќи секогаш верни на Евангелието.

Ватикан

Срце заљубено во Бог и мислата ја претвора во молитва

По размислувањето како семејството да го живее времето за славење и работа, Папата на Генералната аудиенција на 26 август зборуваше за времето за молитва. На крајот од катехезата,

Свет

Италија: Нова форма на посветен живот?

Сѐ повеќе вдовици во Италија го препознаваат својот духовен повик. По смртта на нивните сопрузи повеќе од 200 вдовици со посебно епископска дозвола живеат како еден вид монахињи, но без манастир.

Свет

Верниците со молитва се борат против поставувањето на сатанска статуа во Детроит

Неколку стотици верници се собраа во саботата на света Литургија, на исповед и Евхаристиско обожавање во црквата Свети Јосиф во Детроит за да го изразат своето несогласување

Ватикан

На литургијата со Папата во Гуајакил над милион верници

Помош на општеството за семејството не е „форма на милостина, туку вистински социјален долг“ кон една институција во која се учи на љубов, на служење, на помош.

Ватикан

Молитвата на Папата со припадниците на Обнова во Духот

Папата Фрањо на средбата со припадниците на Обновата во Светиот Дух на плоштадот Свети Петар, непосредно пред почетокот ја молеше следната молитва: