Tag "Мајка Тереза"

Врати се на почетна
Ватикан

Мајка Тереза на 4 септември ќе биде прогласена за светица

Папата Фрањо на 15 март во текот на редовниот конзисторум во Ватикан го потпиша декретот за канонизација на пет блаженика наведувајќи го и датумот на нивното прогласување за светци.

Ватикан

Папата ќе потпише декрет за канонизација на Мајка Тереза

Папата Фрањо на редовниот конзисториум на 15 март ќе го потпише декретот за канонизација на Мајка Тереза и ќе го објави датумот на канонизацијата.

Ватикан

Папата го осуди убиството на сестрите во Јемен

Папата Фрањо изрази шокираност и длабока жалост за убиството на четирите сестри Мисионерки на љубовта, како и за дванаесете лица загинати во домот за стари лица во Јемен.

Свет

Во Јемен убиени четири чесни сестри на Мајка Тереза

Група вооружени мажи утрото на 4 март 2016 година во Аден, Јемен, го нападнаа манастирот на сестрите Мисионерки на љубовта, заедница основана од Мајка Тереза од Калкута.

духовнитекстови Колумни Размислување Свет

Авраам, Мајка Тереза и јас

Денес сме тука во оваа катедрала  Пресвето Срце Исусово во Скопје по повод ходочасничкиот ден за Блажена Мајка Тереза. Ви благодариме што ни овозможивте таква прилика,

Македонија

Верници од Струмица, Нова Маала и Чанаклија се поклонија пред моштите на Мајка Тереза

Во петок, 5 февруари 2015, година во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје, родната парохија на блажена Мајка Тереза, со свечена евхаристија е прославен

Свет

Чудесно оздравување на маж по застапништво на Мајка Тереза

Папата Фрањо на 17 декември го призна чудото по застапништво на блажена Мајка Тереза и така ја отвори вратата за канонизација на блажената, која ќе се случи следната година.

Ватикан

Блажена Mајка Тереза ќе биде прогласена за света во септември 2016 година

Католичката црква во септември следната година ќе ja прогласи за света Мајка Тереза од Калкута добитничка на Нобелова награда за мир во 1979 година која својот живот

Македонија

Скопје: Заветен ден на блажена Мајка Тереза

Во сабота, 5 декември 2015, година во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје, родната парохија на блажена Мајка Тереза, со свечена евхаристија прославен е

Македонија

Прославен заветниот ден на блажена Мајка Тереза во Скопје

Во скопската катедрала Пресвето Срце Исусово во четврток 5 ноември 2015 година се собра голем број верници за да го прослави Заветниот ден на блажена Мајка Тереза кој што се