Tag "маж"

Врати се на почетна
Вера Семејство

Што значи „мажот да е глава на жената″?

Еден млад пар кој се подготвувал за брак бил кај својот свештеник на последна средба, пред нивната свадба. Свештеникот рекол дека сè што им кажал претходно можело да се сумира

Вера Семејство

Свети Иван Павле II за љубовта помеѓу мажот и жената

Чистотата е духовна сила која знае да ја одбрани љубовта од себичноста и насилството и да ја доведе

Вера Семејство

Жените љубат колку што можат, а мажите колку што сакаат

Љубовта помеѓу мажите и жените се темели на нивната различност, токму поради тоа и се одлучуваат на заеднички живот за да се надополнуваат.

Размислување Свет

За секој маж

Се оженив со прекрасна жена. Убава е, духовита, великодушна и неверојатно силна. Колку подолго сум во брак со неа сѐ повеќе сфаќам колку сум среќен што ја имам.

Колумни Свет

Исконска женственост

Што се подразбира под женственост во денешно време, дали сме се отргнале од нејзиното оригинално значање, дали жените ја заборавиле вредноста и убавината на онаа исконска женственост? Ако ја заборавиле,

Ватикан

 Да не се плашиме на свадбата да ги поканиме Исус и Марија

Само сведоштвото за убавината на бракот може да ја задуши моменталната криза на семејството – истакна папата Фрањо во катехезата на Генералната аудиенција одржана на плоштадот Свети Петар

Ватикан

Папата Фрањо: Взаемност помеѓу мажот и жената

Црквата треба секогаш да го чува сојузот помеѓу мажот и жената онака како што Бог го замислил и создал за бракот и семејството денес повторно да го пронајде своето достоинство

Ватикан

Папата: Поголема улога на жената во општеството и Црквата

Наместо да биде решение за проблемите во односите помеѓу мажите и жените, родната или „gender“ теоријата би можела да биде чекор назад – рече папата Фрањо на Генералната аудиенција