Tag "Литургија"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Каритас нека сведочи за Христос на перифериите

Да се прима Бог и ближниот значи да се живее Евангелието. Каритас, заедно со другите организми на Црквата, „ја открива моќта на христијанската љубов и желбата

Ватикан

Папата: Нека Америка сè повеќе се вкорени во Евангелието

Нека силниот ветар на светоста помине на следниот вонреден Јубилеј на милосрдието на двата американски континенти – е желбата која папата Фрањо ја изрази на Литургијата која на 2 мај

Македонија

Епископот Стојанов во Богданци

На вториот ден од Воскресението Христово, 13 април, Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов, Скопски бискуп и Апостолски егзарх во Македонија во заедништво

духовнитекстови Размислување Свет

Велика Сабота: Од тишина кон радосно славење

Велика Сабота е ден на молчење и сериозност. Денес човекот се среќава со стварноста на гревот и силата на злото кои со својата разорна моќ можат да го „убијат“ и

духовнитекстови Размислување Свет

Христовата мака – доволна причина и водич во животот

Исус ги искусил сите видови на телесно и морално страдање: Трпел од пагани и од Евреите, од мажи и од жени, како слугинката која го обвинила свети Петар.

духовнитекстови Размислување Свет

Велики Петок: Крикот на Божјата љубов од крстот

На овој ден, како што го нарекуваме Велики Петок, конечно се открила, во својата морничава темнина, реалноста која секогаш вреди и постојано се поднесува:

Ватикан

Папата на Цветници: Понизноста е Божји стил

Божјиот стил – а со тоа и стилот на христијаните – е понизноста. Таа е спротивна на световноста која ја нуди суетата и горделивоста. Тоа е констраст помеѓу два пата,

Ватикан

Проповедта на Папата на светата Литургија во Наполи

Осврнувајќи се во проповедта на делот од Евангелието во кое луѓето по Исусовиот говор се прашуваат кој е Исус, Светиот Отец рече дека некои тврделе дека Месијата не доаѓа од

Ватикан

Папата: Црквата е „Исусовата куќа“

Папата на утринската Литургија: Исус ја отвара вратата на сите кои Го бараат, особено оние кои се одделени, а христијаните таа врата често ја затвораат пред лицето на оние кои

Ватикан

Исус те прегрнува со многу љубов! Не плаши се!

Излегувајќи од исповедилницата ја чувствуваме Божјата сила која ни го враќа животот и го обновува пламенот на верата. По исповедта повторно сме родени