Tag "Исус"

Врати се на почетна
Свет

Божиќ – Бог Кој лута сè додека нè не пронајде

Пророкот Исаија најавил: „Народот кој во одеше темнина, виде голема светлина “ Тоа пророштво се исполнува на најубав начин. Бог – Светлината се раѓа пред нашите очи.

Размислување Свет

Најдоброто магаре на сите времиња

Па, беше еднаш едно магаре, најдобото магаре на сите времиња. Знаеме дека својот долг век го поминал главно во галилејското место по име Назарет.

Колумни Размислување Свет

Да ја фрлиме мрежата (Лука 5, 1-11)

Исус стои пред нашите несигурности, немирите и стравовите во животот предизвикани од брановите на „Генисаретското езерото.“ Исус погледнува на нашиот кораб, на нашиот живот.

духовнитекстови Размислување

Преображение Господово

И додека Исус се молеше, „лицето му светна како сонце“ (Мт 17,2) а „ и лицето Негово светна како сонце, а алиштата Му станаа бели како светлина“. Неговата облека стана

духовнитекстови Размислување Свет

Еве одличен начин како да поминеш 15 минути со Исус

„Не треба многу да знаеш за тоа дека ми се допаѓаш. Доволно е да ме љубиш. Едноставно разговарај со Мене, како да разговараш со најдобриот пријател.“

Ватикан

Папата: Љубовта е посилна од смртта

Љубовта е посилна од смртта – порача папата Фрањо на верците во катехезата на 17 јуни на Генералната аудиенција на плоштадот Свети Петар.

Ватикан

Средба на Папата со клерот во катедралата во Сараево

По ручекот со придружбата и епископите на Босна и Херцеговина во Апостолската нунцијатура во Сараево, Светиот Отец во катедралата во Сараево на 6 јуни се сретна со свештениците,

Ватикан

Сведок може да биде само оној кој лично го доживеал Исус

Да видиш, да се сетиш и да проповедаш се трите глаголи кои го опишуваат идентитетот и посланието на сведоците – рече папата Фрањо во пладневниот говор на 18 април пред

Ватикан

Папата Фрањо: И ние како Тома сакаме да го сретнеме Исус

Како што апостол Тома на крајот дошол до верата и се нашол пред „Месијата полн со благост, милосрдие и нежност“, така и ние од длабочината на срцето сакаме да се

Ватикан

Ангел Господов: „Сакаат да Го видат Исус“

На луѓето кои денес „сакаат да Го видат Исус, можеме да им понудиме три работи: Евангелието, распетието и сведоштвото за доследно живеење на верата – рече Светиот Отец пред пладневната