Tag "Исус"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата Фрањо: „Исус кој моли за нас е темел на нашиот живот“

Темел на нашиот христијански живот е Исус кој моли за нас – порача папата Фрањо во утринската света Миса во петок 28 октомври 2016 година во Домот Света Марта.

Ватикан Вести Проповеди

Како да го запознаеме Исус?

Треба да се молиме, да се поклонуваме и да се признаеме за грешници за да го запознаеме Исус – рече Светиот Отец на светата Литургија во капелата на домот Света

духовнитекстови Размислување Свет

Cедумдесет пати по седум

Секој од нас, барем еднаш, се нашол во ситуација да е нападнат од некоја друга личност. Не е важно од која причина. Секој човек на светот, во еден момент се

духовнитекстови Размислување Свет

Не плашете се: Јас сум!

По напорниот ден Исус се повлекува. На луѓето им зборувал во текот на целиот ден во предвечерието и ги нахранува со чудесното умнож ување на лебот.

Ватикан

Папата:јазикот да се држи зад забите

Исус се моли за единство на христијаните, но во Црквата има „какол“, оние кои разделуваат и го уништуваат заедништвото со јазикот – рече папата Фрањо на светата Литургија на 12

духовнитекстови Размислување Свет

Влегување на Исус во Ерусалим – Цветници

Осана! Во времето на Исусовото доаѓа во Ерусалим целиот народ го чекал Месијата – политички ослободител,

Ватикан

Папата Фрањо: Христијанинот без Бог е сирак

Ако христијанинот не дозволува Бог да го привлече кон Исус живее како сирак – рече Светиот Отец во проповедта на светата Литургија на 19 април додавајќи дека срце отворено

Ватикан

Папата: Единствено преку Исус влегуваме во вечниот живот

Нема да го згрешиме патот ако го слушаме Исусовиот глас – истакна Папата во проповедта на светата Литургија на 18 април. Светиот Отец рече дека Исус Добриот Пастир

духовнитекстови Размислување

Вероника го следи Исус на Крстниот пат

Децата веќе се во дворот. Си играат. Барем тие нека не растат уживајќи во туѓото сtрадање. По кратко време почувствувв силна болка во срцето.

Размислување

Простувањето секогаш е добивка

Колку е пријатно да читаш неделни текстови за Великиот пост и да ја сфатиш сликата за Бог Кој е Милосрдие. Бог на втори и трети шанси, Отец Кој прима, а