Tag "Иван Златоуст"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Свети Три Светители

Заедничкиот празник на трите свети архиереи е воспоставен околу 1100 година, за време на царот Алексеј I Комнен,

Вера Сведоштва

Свети Иван Златоуст

Денес го празнуваме споменденот на свети Иван Златоуст, најголемиот црковен говорник

духовнитекстови Размислување Свет

Христовата мака – доволна причина и водич во животот

Исус ги искусил сите видови на телесно и морално страдање: Трпел од пагани и од Евреите, од мажи и од жени, како слугинката која го обвинила свети Петар.