Tag "Епископска синода за млади"

Врати се на почетна
Вести Свет

Писмото на синодските оци до младите

Синодските оци на крајот од Епископската конференција упатија кратко писмо до младите. Ви го пренесуваме во целост.

Ватикан Вести

Папата: Да ја живееме радоста Господова

Простете ни ако често не сме ве слушале; ако наместо да ви го отвориме срцето, сме ви ги наполниле ушите.

Ватикан Вести

Папата: Сега е моментот за молитва и покора за да ја браниме Црквата од големиот тужител

Ние сме први приматели на завршниот документ – е сржта на говорот на папата Фрањо на крајот од работите на XV Генерално собрание на Епископската синода одржана на тема „Младите,

Ватикан Вести

Младите до Папата: Со тебе сме и со сите епископи на нашата Црква

На претпоследниот ден од работните сесии на синодата, младите учесници за Папата организираа славење. Освен тоа, се избрани членовите за XV редовен совет кој ќе ја подготвува следната синода.

Ватикан Вести

На младите слушатели на синодата Папата им подари „Докат“

Папата на претставниците на младите на синодата им предаде прирачник за социјалната наука на Црквата вдахновен од најважните папски документи. На 25 октомври синодските оци заедно со младите беа на

Ватикан Вести

Епископската синода за млади се ближи кон крајот. Што потоа?

Епископската синода за млади која започна на 3 октомври е се поблиску до крајот. Ќе заврши во недела со свечена света Литургија во ватиканската базилика. Во меѓувреме, на 23 октомври

Ватикан Вести

Синода: Младите во Гватемала се враќаат на католичката вера

Младите во Гватемала повторно ја откриваат верата – рече монс. Росолино Бјанкети Бофели епископ на Кичеа и учесник на Епископската синода за млади, истакнувајќи дека е голем успех за неговата

Ватикан Вести

Црквата треба да им помогне на младите да ги остварат нивните соништа

Колку Црквата е подготвена да дозволи да ја „вознемируваат“ соништита на младите и да се оди со нив за да ги остварат, во новостите и убавината? Прашање за кое денес

Ватикан Вести

Епископска синода: Сведоштвото на младите маченици и светци од нашето време

На 13 Генерална конгрегација на Синодата за млади одржана во вторник 17 октомври 2018 година, продолжена е расправата започната претпладне за третиот дел од документот „Instrumentum laboris.“

Ватикан Вести

Младите сакаат пастири кои се доследни на она што го проповедуваат

На IX општа конгрегација одржана на 11 октомври 2018 година претпладне 256 синодски оци меѓу останатото размислуваа за светата Тајна Помирување, за соочувањето на Црквата со секуларизацијата, сексуалната злоупотреба, обновата