Tag "Генерална аудиенција"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: Војната е „мајка“ на секое сиромаштво

Војната е „мајка“ на секое сиромаштво – рече папата Фрањо на аудиенцијата одржана на плоштадот Свети Петар на 3 јуни.

Ватикан

Бракот е сојуз на љубовта меѓу мажот и жената

Сојузот на љубовта помеѓу мажот и жената е брак, а тој не се склопува на брзина – истакна Светиот Отец во катехезата на Генералната аудиенција на 27 мај на плоштадот

Ватикан

Папата: Светиот Дух воведува во вистината, обновува и дава плодови

Светиот Дух делува така што воведува во вистината, ја обновува земјата и дава плодови – истакна папата Фрањо во хомилијата, славејќи Литургија за Педесетница на 24 мај во базиликата Свети

Ватикан

Папата: Воспитувањето на децата е задача на семејството

Родителите треба да се чувствуваат одговорни за воспитувањеното на децата, не треба да се исклучуваат од тоа природно звања за да им отстапат место на стручњаците

Ватикан

Аудиенција: Три збора за среќен живот во семејството

За среќен и постојан живот на брачниот пар и на семејството за да преовладува взаемната љубов и почитување, а не однесување кое ги загрозува односите, неопходни се три збора

Ватикан

Папата на Царице Небесна: Исусовата љубов е конкретен пат

Љубовта која Исус ни ја заповеда е конкретен пат за излегување од себе; таа е љубовта која се манифестира и покрај разликите во мислењата или карактерите на конкретни луѓе,

Ватикан

 Да не се плашиме на свадбата да ги поканиме Исус и Марија

Само сведоштвото за убавината на бракот може да ја задуши моменталната криза на семејството – истакна папата Фрањо во катехезата на Генералната аудиенција одржана на плоштадот Свети Петар

Ватикан

Папата Фрањо: Взаемност помеѓу мажот и жената

Црквата треба секогаш да го чува сојузот помеѓу мажот и жената онака како што Бог го замислил и создал за бракот и семејството денес повторно да го пронајде своето достоинство

Ватикан

Папата Фрањо: Нашите грешки да не ги префрламе на децата

Секое напуштено, исклучено или угнетувано дете “е крик кој се изгдига до Бог“ – рече Светиот Отец во катехезата на денешната Генерална аудиенција на плоштадот Свети Петар,

Ватикан

Папата: Децата се голем дар за општеството и Црквата

Во катехезата на Генералната аудиенција во среда Папата зборува за децатам нивната спонтаност, чистота и радост, со кои го оживуваат човечкото општество и кое се очитува според односот кон децата.