Tag "Генерална аудиенција"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Водата треба да е достапна до сите

По завршувањето на катехезата на Генералната аудиенција на 29 август 2018 година, Светиот Отец напомена дека на 1 септември го одбележуваме IV Светски ден на молитва за грижа за создаденото

Ватикан Вести

Папата: Бог никогаш нема да каже „не“ на срцето кое искрено го повикува

Секој може да го повика светото име на Господ кој е верна и милосрдна љубов, во било каква ситуација да се најде. Бог никогаш нема да каже „не“ на срцето

Ватикан Вести

Жртвите од трагедијата во Џенова Папата ги довери на Божјото милосрдие

На празникот Успение на Пресвета Богородица, папата Фрањо на Марија Утешителка на тажните ја довери жалоста и страдањето на сите кои трпат. Посебно ја спомна трагедијата која се случи во

Ватикан Вести

Папата: Марија нѐ потсетува дека сме повикани да Му служиме на Бог со целото битие

Во пладневниот наговор во кој се спомна на трагедијата која се случи во Џенова, папата Фрањо поттикна на молитва до Марија, со својот заговор да ни помогне секојдневно да живееме

Ватикан Вести

Пејачот Стинг се сретна со папата Фрањо

Славниот британски пејач Стинг во среда 8 август 2018 година, заедно со илјадници други верници присуствуваше на Генералната аудиенција предводена од папата Фрањо.

Ватикан Вести

Божјото спасение влегува преку вратата на слабостите

На Генералната аудиенција на која зборуваше за идолопоклонството, папата Фрањо истакна дека признавањето на сопствените слабости е предуслов за отворање пред Бог и за одбивање на идолот во сопственото срце.

Ватикан Вести

Папата: За да љубиме вистински треба да бидеме слободни од идолите

Во катехезата на Генералната аудиенција прва после летниот одмор, папата Фрањо зборуваше за идолопоклонството. Препознавањето на сопствените идолопоклонства е почеток на благодати, и води на патот на љубовта.

Ватикан Вести

Папата: Бог прво спасува, а потоа бара верност

Папата Фрањо продолжи со серијата катехези за Божјите заповеди напоменувајќи дека Бог најпрво го спасува својот народ на Црвеното море, а потоа на Синај им зборува што треба да прават.

Ватикан Вести

Папата Фрањо на аудиенцијата: Бог не е господар, туку Отец

Целото христијанство е премин од словото на Законот во Дух, кој дава живот. Исус е Слово на Отецот, а не осуда на Отецот. Исус дојде да спаси, со своето Слово,

Ватикан Вести

Папата: Младите треба да гладуваат за автентичен живот

Младите треба да гладуваат за автентичен живот, а возрасните се повикани да даваат пример и да не имат намалено, затворено срце – истакна папата Фрањо за време на Генералната аудиенција