Tag "Генерална аудиенција"

Врати се на почетна
Ватикан

Полска порачува: Без основните вредности Европа нема иднина

Во овој свет кој е обземен од војна потребно ни е братство, потребна ни е блискост, потребен е дијалог, потребно е пријателство.

Ватикан

Значењето на чудото на свадбата во Кана

Исусовото прво чудо на свадбата во Кана Галилејска е како „влезна врата“ во која се врежани зборови и изрази кое го расветлуваат целото Христово таинство

Ватикан

Папата: Молете со понизно срце кратко и едноставно

Папата на Генералната аудиенција на 1 јуни 2016 година зборуваше за молитвата; за расположението кое треба да го имаме кога го молиме Бог, како и за потребата да молиме со

Ватикан

Папата: Да молиме без престанок

Евангелието нè учи дека е потребно „секогаш да молиме и никогаш да не ја изгубиме вербата“ – потсети папата Фрањо на Генералната аудиенција на 25 мај 2016 година.

Ватикан

Папата: Занемарувањето на сиромашните е презирање на Бог

Занемарувањето на сиромашните е омаловжување на Бог, ова беше мислата водилка на Генералната аудиенција на 18 мај 2016 година на која Светиот Отец ја коментираше параболата за Лазар и богатиот,

Ватикан

Папата: Бог сака да ги спаси сите луѓе

На сите нас ни е добро позната сликата за Добриот Пастир кој на рамото ја носи изгубената овца. Таа слика секогаш ја претставувала Исусовата грижа

Ватикан

Папата: Исповедниците нека бидат татковци, а не мачители

Да го прифатиме повикот за да се помириме со Бог за да станеме нови созданија и да можеме да зрачиме со Неговото милосрдие меѓу браќата, меѓу народот – поттикна папата

Ватикан

Папата: Љуби го ближниот по примерот на добриот Самарјанин

Немој да ги класифицираш другите за да видиш кој ти е ближен, а кој не. Можеш да му станеш ближен на секој човек во потреба кој ќе го сретнеш, ако

Ватикан

Ако сите сме грешници зошто се сметаме подобри од другите?

Во катехезата на Генералната аудиенција на 20 април 2016 на плоштадот Свети Петар, Светиот Отец зборуваше за милосрдието опишано во делот од Евангелието според Лука

Ватикан

Папата: Од Исус ниту еден грешник не е исклучен

Пред Исус ниту еден грешник не е исклучен затоа што Божјата лекувачка сила не познава болест која не би можела да ја излекува – рече папата Фрањо на Генералната аудиенција