Tag "Генерална аудиенција"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата Фрањо: „Милосрдието спасува“

„Бог не го испрати својот Син во светот за да ги осуди грешниците ниту да ги уништи злите. Наместо тоа Тој ги повикува луѓето на преобраќање, порача папата Фрањо

Ватикан

Папа Фрањо: „Исус нуди спасение, а не отфрлување“

Исус е единствениот благослов од кој извира спасение за сите луѓе – рече папата Фрањо во текот на Генералната аудиенција на 31 август 2016 година.

Ватикан

Наместо катехеза, молитва за жртвите од земјотресот

Папа Фрањо наместо редовните катехези во среда за време на Генералните аудиенции на Плоштадот Свети Петар ги повика собраните верници на молитва за жртвите од земјотресот кој ја погоди централна

Ватикан

Кога Исус ја дарува својата милост, не го прави тоа делумно

Христијанската заедница се формира и постојано се обновува во евхаристиското заедништво – рече папата Фрањо за време на Генералната  аудиенција на 17 август 2016 година.

Ватикан

Милосрдието е пат кој започнува од срцето и доаѓа до раката

Милосрдието е пат кој започнува од срцето и доаѓа до раката односно до делата на милосрдието – рече папата Фрањо на Генералната аудинција на 10 август 2016 година.

Ватикан

Полска порачува: Без основните вредности Европа нема иднина

Во овој свет кој е обземен од војна потребно ни е братство, потребна ни е блискост, потребен е дијалог, потребно е пријателство.

Ватикан

Значењето на чудото на свадбата во Кана

Исусовото прво чудо на свадбата во Кана Галилејска е како „влезна врата“ во која се врежани зборови и изрази кое го расветлуваат целото Христово таинство

Ватикан

Папата: Молете со понизно срце кратко и едноставно

Папата на Генералната аудиенција на 1 јуни 2016 година зборуваше за молитвата; за расположението кое треба да го имаме кога го молиме Бог, како и за потребата да молиме со

Ватикан

Папата: Да молиме без престанок

Евангелието нè учи дека е потребно „секогаш да молиме и никогаш да не ја изгубиме вербата“ – потсети папата Фрањо на Генералната аудиенција на 25 мај 2016 година.

Ватикан

Папата: Занемарувањето на сиромашните е презирање на Бог

Занемарувањето на сиромашните е омаловжување на Бог, ова беше мислата водилка на Генералната аудиенција на 18 мај 2016 година на која Светиот Отец ја коментираше параболата за Лазар и богатиот,