Tag "Велики пост"

Врати се на почетна
Вера Проповеди

„Жеден сум“ (Ив 19, 28)

Евангелистот Иван кој самиот тоа го слушнал, го спомнува овој збор; бидејќи знаеше дека сѐ е свршено, си рекол дека се исполнило Писмото: Жеден сум. И ти си го потврдил

Вера Духовност

Боже Мој, Боже Мој, зошто Си Ме оставил? (Мт 27, 46)

Се ближи смртта. Не е тоа крај на телесниот живот, која што е избавување или смирување,

Вера Духовност

Жено, ете ти син; ете ти Мајка! (Ив 19, 26)

Сега кога си изморен дојде часот кога повторно покрај тебе смее да биде твојата мајка. Сега кога не се бараат чудеса, туку е подобро да се мирува, смее да застане

Вера Проповеди

Исусовата мака – доволен пример и водич низ животот

Ако Бог некогаш дозволува да трпиме од болест, страдања и маки кои се многу тешки и сериозни

Вера Духовност

Вистина, ти велам: денес ќе бидеш со Мене во рајот! (Лк 23, 43)

Ти си во смрттни маки – а сè уште наоѓаш место за туѓите маки во своето срце, до врвот на исполнето страдање. На смртта – се грижиш за еден крадец,

Вера Духовност

„Оче прости им, оти не знаат што прават!“ (Лк 23, 34)

Висиш на крстот. Те приковале. Нема повеќе да се симнеш од тој столб помеѓу небото и земјата.

Вера Духовност

Вревата на светот и пораката од пустината

Пустината е средба најпрво со себе и со своето сопствено јас.

Вера Духовност

По кој пат низ Великиот пост?

Како да пишуваме за Великиот пост, а да не биде секогаш истиот начин на пишување?

Вера Духовност

Велики пост: Наместо сопствените желби го слушам Исус

Постојат многу начини како да се гледа на светот и на работите околу себе. Проблемот настанува

Вера Духовност

Лесниот грев – сигурен пат кон млакост на душата

За душата која вистински сака да дојде до Бог, важно е да го препознае лесниот грев и да го нарече