Tag "брак"

Врати се на почетна
Колумни Свет

Што всушност содржи реформата на постапката за прогласување на непостоење на бракот

Светиот Престол објави два документи на папата Фрањо со кои се реформира начинот

Ватикан

Папата: Сведочете и навестувајте ја радоста на семејството

„Сликата на семејството – такво какво што го сака Бог, составено од маж и жена со поглед кон доброто на сопружниците, но исто така и кон поколението

Ватикан

Папата: Црквата е отворен дом на Отецот

Крстените луѓе кои по неуспешниот светотаински брак во новата врска не се исклучени од Црквата, туку и понатаму се дел од Црквата – истакна папата Фрањо на Генералната аудиенција во

Ватикан

Папата ги повика младите да не се плашат од бракот

Драги млади, не плашете се од бракот: Христос со својата милост ги следи сопружниците кои се се Него соединети – стои на твитер профилот @Pontifex, кој има над 22 милиони

Ватикан

Папата: Да се почитува жената

Почитување на улогата на жените во Црквата и општеството. Тоа беше охрабрувањето на папата Фрањо упатено за време на аудиенцијата со претставничките на Меѓународната католичка

Свет

Пророчки зборови од сестра Луција

„Последната борба помеѓу Господ и власта на сатаната ќе се води за бракот и семејството“. Оваа реченица стои во едно писмо, кое сестра Луција дос Сантос, една од очевидиците на

Ватикан

Папата:Семејството е загрозено од редуктивното сфаќање за брак

Да се промовира семејството, кое е Божји дар за човечкото остварување и основна клетка на општеството. Тоа е загрозено од „редуктивното сфаќање“ на бракот

Ватикан

Синодата не може да ја промени црковната наука за бракот

Епископската синода не може да ја промени црковната наука за бракот и семејството „бидејќи таа е заснована на Христовата наука“ – рече кардинал Џорџ Пел префект на Секретаријатот за економија

Ватикан

Папата Фрањо: Сакајте се, како што Христос ја сака Црквата

„Се бара храброст да се љубиме еден со друг, како што Христос ја сака Црквата“, изјави папата Фрањо за време на генералната аудиенција на плоштадот свети Петар, исполнет со верници