Tag "Божиќ"

Врати се на почетна
духовнитекстови Свет

Пет божиќни предлози за евангелизација на ближните

Имате ли во својата близина членови од семејството кои се одалечиле од Црквата? Не сте сигурно за што би зборувале со нив кога ги посетувате за Божиќ?

Свет

Божиќ во Ирак

Божиќ во „тишина и солзи“, надевјаќи се на праведен Ирак и подобра иднина, прославен е во калдејската патријаршија во Багдад, со надеж во мирољубен соживот помеѓу различните заедници во Ирак,

Македонија

Бискупот Стојанов служеше божиќна Миса во Скопската катедрала

Во четврток вечерта, 24 декември 2015 година полноќната божиќна Миса во катедралата Пресвето Срце Исусов во Скопје ја предводеше Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх

Ватикан

Папата: Исусовото раѓање менува сè. Повеќе не сме сами3

Во општество кое често е опиено со конзумеризмот и хедонизмот, богатството и екстраваганцијата, илузиите и самодопадливоста, Детето Исус нè повикува да бидеме трезни,

духовнитекстови Размислување Свет

Пронајди ја смислата на Божиќ во тишината и мирот, не обратно

Каква била она посебна ноќ кога се родил нашиот Бог? Знаеме дека на небесата се славело овоплотувањето на Бог Кој се родил како човек. Но, таа света витлеемска ноќ била

Македонија

Божиќна честитка на Н.В.П. монс. д-р Киро Стојанов

Дојде кај Своите, но Своите не Го примија (Ив 1,11)

Ватикан

Исповедта: „Најрадикално еколошко дело“

На крајот на времињата, ќе ни се суди врз основа на Христовата вистина, вистината за нашата љубов кон него. Меѓутоа, само Христос може да не направи способни вистински да го

Ватикан

Божиќното славење во знакот на Светата година

Светиот Отец се подготвува за Божиќното литургиско славење и за свршетокот на годината. Аудеинцијата во среда ќе изостане. Папата на Бадник со почеток во 21.30 часот ќе ја предводи светата

Македонија

Скопје: Духовна обнова за Божиќ

На 21 декември 2015 година во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје се одржа предбожиќна духовна обнова за свештеници и монахињи на тема „Бидете милосрдни како вашиот Отец небесен“

Ватикан

Неопходни крепости за служење во Римската Курија

Папата Фрањо во божиќното обраќање до членовите на Куријата понуди список на „потребни крепости“ за оние кои сакаат плодно да служат на Црквата.