Tag "Апостолска посета"

Врати се на почетна
Ватикан

Објавена програмата за патувањето на папа Фрањо во Мексико

Како што најави за време на посетата на Куба и Соединетите Американски Држави, папа Фрањо од 12 – 18 февруари 2016 година ќе престојува во Мексико.

Ватикан

Папата: Верата се навестува со сведочење

Соживот помеѓу богатството и бедата во Африка и не само таму е соблазна – истакна Светиот Отец на Генералната аудиенција на 2 декември на плоштадот

Ватикан

Папата го посети домот за сиромашни и болни во Уганда

Папата Фрањо на 28 ноември во Уганда го посети „Домот на милосрдието“  во кој што чесните сестри од монашката заедница Добриот Самарјанин се грижат за болни, сиромашни и луѓе со

Ватикан

Световните задоволства не даваат долготраен мир

Световните задоволства и овоземската моќ не даваат долготраен мир и среќа, туку верноста на Бог, чесноста и непорочен живот – рече Светиот Отец

Ватикан

Папата го осуди егоистичното расфрлање на богатството и моќта

Пред средба со младите во Најроби, Папата го посети сиромашниот кварт Кангеми – еден од седумте сиромашни квартови во Кенискиот главен град во кој илјадници луѓе живеат во исклучително тешки

Ватикан

Семејството го запира ширењето на пустината на самољубието

Папата Фрањо служеше света Литургија во универзитетскиот кампус во Најроби. Семејството и заштитата на животот рече се вредности со кои се запира ширењето

Ватикан

Папата со новинарите: Градењето ѕидови не е решение

Од злото на сексуална злоупотреба до големиот проблем со бегалците во Европа, од Синодата за семејството до повикот на совеста се прашањата на кои папата Фрањо одговараше на новинарите

Ватикан

Папата: Семејството е најубавата работа која Бог ја создал

Да го штитиме семејството затоа што се работи за нашата иднина – рече Папата на молитвеното бдение на Светската средба на семејствата вечерта на 26 септември во Филаделфија.

Ватикан

Папата: Штитете ја верската слобода

На средбата за верската слобода во сабота 26 септември во Филаделфија, папата Фрањо ги поттикна сите граѓани на САД и припадниците на сите религии заедно да се борат против настојувањата

Ватикан

А ти? Што ќе направиш ти за посланието на Црквата?

Пристигнувајќи во саботата на 26 јули во попладневните часови по средноевропско време во Филаделфија градот на Светската средба на семејства, папата Фрањо во катедралата посветена на свети Петар и Павле