Tag "Ангел Господов"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата: На светот му е потребен Христос

Повикани сме да ја усвоиме Петровата исповед на верата радосно признавајќи дека Исус е Син Божји, вечно Слово на Отецот Кој стана човек заради откупување на човештвото – истакна папата

Ватикан

Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта

Светиот Отец служеше света Литургија за Јубилејот на болните и лицата со инвалидитет. Истакна дека Исус е лекар кој лекува со медицината на љубовта затоа што ги зема на себе

Ватикан

Црквата доби двајца нови светци

Исус на себе ја зема нашата смрт за да нè ослободи и повторно да ни даде живот – рече папата Фрањо на светата Литургија за канонизација на свештеникот од Полска

Ватикан

Папата: Бог е семејство на три Личности

Преку Крштението Светиот Дух ни го вметна во срцето и самиот Божји живот кој е заедништво на љубовта. Бог е „семејство“ на три Личности кои така се сакаат и прават

Ватикан

Божјата пресуда за нас е: Не сакам да умреш туку да живееш

Пред традиционалната молитва Ангел Господов – на денот кога се одбележува неговата трета годишнина од изборот за наследник на свети Петар

Ватикан

Денешните маченици се жртви и на глобалната рамнодушност

Во светата Тајна Исповед можеме секогаш одново да започнеме: Бог нѐ прифаќа, го враќа достоинството на своите деца и ни вели: „Оди понатаму! Биди во мир! Стани, оди напред!“

Ватикан

Папата упати апел за бегалците

По молитвата Ангел Господов во недела 28 феруари 2016 година Светиот Отец потсети на драматичната состојба на бегалците погодени од војната и нехуманата ситуација.

Ватикан

Папата: Никогаш не е доцна за преобраќање

Никогаш не е доцна за преобраќање, но тоа е итно, сега е часот; да започнеме денес – поттикна папата Фрањо пред пладневната молитва Ангел Господов на 28 февруари.

Ватикан

Папата повика на укинување на смртната казна

Сите христијани и сите луѓе со добра волја се повикани денес да работат не само на укинување на смртната казна, туку и на подобрување на затворските услови,

Ватикан

Да се биде христијанин и да се биде мисионер е иста работа

Папата во пладневниот наговор на Ангел Господов го истакна приоритетот за евангелизирање на сиромашните. А што значи да се евангелизираат сиромашните?