Вести

Врати се на почетна
Ватикан

Писмо на Папата до семејствата во светот

Молитвена подршка – побара папата Фрањо во Писмото до семејствата, упатено по повод вонредното собрание на Епископската синода, која ќе се одржи во октомври оваа година на тема: „Пасторалните предизивци

Ватикан

Да се откријат нови начини за прикажување на мудроста, вистината и убавината на Евангелие

Папата Фрањо го испрати својот благослов до учесниците на Светскиот конгрес СИГНИС, невладина организација, односно католичко здружение за комуникација, кое има членови во 140 земји од светот

Ватикан

Папата основа Секретаријат за економски работи

Со посебен папски документ, Motu proprio „Fidelis dispensator et prudens“ папата Фрањо на 24 февруари основа нова установа за координација на економските работи на Светата Столица и Ватикан. Тоа тело,

Ватикан

Светиот Отец го прими претстедателот на Хаити

Светиот Отец на 24 февруари во Апостолската палата во Ватикан го прими претседателот на Хаити, Мајкл Јосеф Мартели, кој потоа се сретна со Државниот секретар кардинал Пјетро Паролин и архиепископот

Ватикан

Да се следи Исус не е „некоја идеjа“ туку „постојано престојување во куќата, Црквата

Да се следи Исус не е „некоја идеjа“ туку „постојано престојување во куќата“, Црквата, каде што Христос секогаш го води секој, исто така и оној кој се одделил – рече

Свет

Најстарата монахиња на светот го прослави својот 107 роденден

Сестра Кандида Белоти својот живот го посвети служејќи им на болните, а сѐ што направила го гледа како Божји дар и Негово дело.

Ватикан

Со вашите молитви помагајте ги пастирите на Црквата

Драги браќа и сестри, добар ден! Во второто читање од ова недела свети Павле вели: „И така, никој нека не се фали со луѓе, бидејќи сѐ е ваше: било Павле

Македонија

Нови прозорци и врата на црквата во Нова Маала

Активноста во еноријата Успение на Пресвета Богородица во Нова Маала и оваа година на дело. Имено, заложба на црковните одборници е секоја година да собираме придонес за да поправиме нешто

Ватикан

Папата Фрањо до кардиналите: Исус нѐ повикува да му се придуружиме на Неговиот пат

„Исус одеше пред нив“…(Мк 10,32) И во овој час Исус оди пред нас. Тој секогаш е пред нас; ни претходи и ни отвора пат… Ова е наша доверба и наша

Ватикан

Почесниот папа Бенедикт XVI присуствуваше на свечениот конзисториум

Изненадување во базиликата Свети Петар: Почесниот папа Бенедикт XVI присуствуваше на свечениот конзисториум на кој се именуваа нови кардинали. Гласноговорникот на Ватикан, патер Ломбарди додаде дека папата Фрањо изрично го