Свет

Врати се на почетна
Вести Свет

Диши Алфи! Диши!

Иако кревок и загрозен, животот на малиот Алфи Еванс, кој во болницата во Ливерпул се бори со својата болест, лекарите и судиите,

Вести Свет

Убиен свештеник во Мексико

Овој трагичен настан ја потврди црната статистика според која Мексико е една од најопасните држави за црковните служители.

Вести Свет

Апостолскиот викар на Алепо: „Ги симнаа маските“

„Со овие ракети ги симнаа маските. Седум години, а сега започнува осмата, се водат битки на сириската земја, а кога малите играчи загубија, на сцената излегуваат вистинските играчи во конфликтот“

Вести Свет

Кардинал Зенари за состојбата во Сирија

Многу се остри зборовите со кои кардиналот Марио Зенари, апостолскиот нунциј во Сирија се осврна на опасноста од бомбардирањето на таа земја.

Вести Свет

Кардинал Раи: Светските сили нека донесат мир на Блискиот Исток

Загрижен за сѐ погoлемата напнатост на Блискиот Исток и посебно во Сирија, либанскиот маронитски патријарх Бехар Раи упати уште еден апел за мир. Обраќајки се на меѓународните лидери, патријархот побара

Вести Свет

Францукиот претседател Макрон до француските бискупи

„Да се биде свесно слеп на духовната димензија која католиците ја внесуваат во својот морален, интелектуален, семеен, професионален и општествен живот, значи да се осудиш самиот себе на делумен поглед

Вести Свет

Хрватските епископи ја отфрлија Истанбулската конвенција

На 10 април, во Загреб започна 56-тата пленарна седница на Хрватската епископска конференција, која ќе траеше до 12-ти април.

Вести Свет

Семинар на европските и африканските епископи за глобализацијата

Која промена во ткивото на Црквата, општеството и културата во Европа и Африка предизвика сѐ поголемата глобализација? Тоа прашање ќе биде водечката тема на семинарот кој ќе се одржи од

Вести Свет

Светиот Престол ја осудува употребата на автоматизираните роботи во конфликтите

Било која технологија за да биде прифатлива треба да биде споива со исправното сфаќање за човечкото битие, и доследна на тој главен темел на законот и етиката – истакна надбискупот

Вести Свет

ДР Конго: Убиен уште еден свештеник 

Нема мир во Норд Киву во Демократска Република Конго. По крвопролевањата во Великата седмица, убиен е уште еден свештеник. Застрелан е во задниот дел на главата, додека бил на состанок