Свет

Врати се на почетна
Вести Свет

Монах од Австралија добитник на престижната награда за зачувувањето на јазиците на Абориџините

Австралиската Епископска конференција на 27 јули соопшти дека брат Стеве Морели е добитник на најважното австралиско признание ,,Patti-Dawes“ за учење други јазици освен англискиот.

Вести Свет

Светскиот ден на борба против трговија со луѓе. Твитер пораката на папата Фрањо. Ангажирањето на с. Еугенија Бонети

На Светскиот ден посветен на борбата против трговијата со луѓе, папата Фрањо преку својот профил на Твиетр испрати порака во која повикува на молитва и одговор на крикот за помош

Свет

Сирија: Животот на децата во бегалскиот камп Ал-Хол

Многу малолетници дојдоа во кампот откако претрпеле насилство и злоупотреба од секаков вид, некои од нив биле принудени да се борат или да извршуваат дела на крајно насилство, други биле

Вести Свет

Нови иницијативи на фондацијата „Помош на Црквата во неволја“ за помош на христијаните во Сирија

Фондацијата „Помош на Црквата во неволја“ и понатаму е на првата линија во борбата против пасивноста и рамнодушноста; во таа смисла започнува два нови проекти со цел помош на прогонетите

Вести Свет

Гладот во светот веќе трета година е во пораст

Во 2018 година повеќе од 820 милиони луѓе немале доволно храна – податок објавен во извештајот на ОН за ситуацијата за обезбедување храна и исхрана во светот, на која се

Вести Свет

Според аргентински весник Папата ќе ја посети својата татковина во 2020 година

Папата Фрањо ја повтори својата желба дека наскоро сака да ја посети својата татковина, Аргентина. „Со заддоволство би сакал наредната година да ја посетам Аргентина“ го цитира Папата аргентинскиот дневен

Вести Свет

Апел од Црквата во Мексико до американската администрација

Црквата во Мекиско ги повика американските власти на одговорно постапуавње со мигрантите од Средна Америка

Вести Свет

Мозамбик со нетрпение го очекува папата Фрањо

За време на посетата на заедницата Свети Егидиј во Рим, претседателот на Мозамбик, Филипе Ниуси се осврна на очекувањата на таа африканска заемја од посетата на папата Фрањо.

Вести Свет

Кардинал Сандри во посета на католиците од источен обред во САД

Префектот на Конгрегацијата за Источни Цркви, кардинал Леонардо Сандри во петок 14 јуни ја започна посетата на католичките заедници од источен обред во Соединетите Американски Држави. Првата станица на тоа

Вести Свет

Израелскиот претседател се заблагодари на христијанските заедници

Израелскиот претседател Ривлин Рувен на средбата во Кустодијата на 3 јуни го истакна големото значење на христијанските Цркви за животот во Светата Земја