Свет

Врати се на почетна
Вести Свет

Во 2018 се убиени повеќе од 3000 христијани

И оваа година голем број христијани се убиени заради верата.

Вести Свет

Брат Алојз: Христос чука на нашата врата

„Да не го заборавиме гостопримството!“ е темата која екуменската заедница од Тезе ја избра за 41 европска средба на млади која ќе се одржи од 28 декември до 1 јануари

Вести Свет

Кардинал Тагле им се извинува на младите за светот кој возрасните им го оставаат во наследство

Надбискупот на Манила кардиналот Луис Антонио Тагле, претседател на Меѓународниот Каритас во божиќната порака им посака на сите Филипинци и на целото човештво, „а посебно на нашите сакани млади, да

Вести Свет

Кустосот на Светата Земја за знаците на надеж на Блискиот Исток

Кустосот на Светата Земја отец Франческо Патон во разговот за Радио Ватикан истакна дека мирот во Светата Земја и во земјите измачени од војната претставува надеж која може да се

Вести Свет

Апостолскиот егзархат во Србија воздигнат во епархија

Светиот Отец папата Фрањо на 6 декември 2018 година го воздигна Апостолскиот езгархат за верниците католици од византиски обред во Србија во епархија насловена „Свети Никола – Руски Крстур“. Истовремено

Вести Свет

Проектот „Папата за Украина” собра 16 милиони евра

На иницијатива на папата Фрањо, делегација на Светиот Престол, предводена од кардинал Петер Турксон ја посети Украина, за да се согледа состојбата на низата хуманитарни проекти,

Вести Свет

Во Бразил поставена статуа на бездомник

Во Бразил е поставен споменик „Исус бездомник“ – статуа која ни помага да го препознаеме Исус во маргинализираните. Посетителите веднаш во бездомникот го препознаваат Исус, благодарејќи на белезите од клинците,

Вести Свет

Светиот Престол: Да се помогне на сиромашните земји да излезат од замката на долгот

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации и други меѓународни организации во Женева одржа говор на Меѓувладина конференција на финансиски експерти за развој при Конференцијата на Обединетите нации за

Вести Свет

Во Јемен на секои 10 минути умира едно дете

Во Јемен на секои 10 минути едно дете умира од болест која лесно би можела да биде спречена, а 1,8 милиони деца трпат заради тешка неисхранетост.

Вести Свет

Писмото на синодските оци до младите

Синодските оци на крајот од Епископската конференција упатија кратко писмо до младите. Ви го пренесуваме во целост.