Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан

Папата испрати парична помош за настраданите подрачја во Филипините

Да мислиме на Филипините, Виетнам и целиот регион зафатен од тајфунот Хајан. Ве молам бидете великодушни во молитвите и со конкретна помош,

Ватикан

Грешници сме, но не и расипници

Кој не се покајува и се претвора дека е христијанин или христијанка, нанесува големо зло на Црквата – рече Светиот Отец, на проповед во понеделник 11 ноември во домот Света

Ватикан

По прв пат во Ватикан ќе бидат изложени моштите на свети Петар

Ватикан објави дека по прв пат во јавноста ќе бидат изложени моштите на свети Петар, апостол, првиот римски епископ, со цел повторно да се разбуди верата на првите христијани.

Ватикан

Вечниот живот е сосема поинаков живот

Вечноста не се огледува по примерот на земскиот живот, туку го просветлува и така на сите ни дава надеж, со овие зборив папата Фрањо се обрати на бројното мноштво верници

Ватикан

Папата Фрањо сведочи со конкретни дела за љубов кон ближниот

Ова е слика која многумина ги потсетува на настанот кога свети Фрањо од Асиси го бакнува лепрозниот откако му се обајвува Бог.

Ватикан

Христос е темелот врз кој е изградена Црквата

Во сабота 9 ноември на празникот Посветувањена Латеранската базилика, на светата Литургија во домот Света Марта папата Фрањо одржа кратка проповед во која потсети на денешниот ден, празник на градот

Ватикан

Папата ги прими учесниците на пленарното заседание на Апостолската сигнатура

Добриот Пастир нека биде пример за сите делители на правда во Црквата –посака папата Фрањо говорејќи пред членовите на Врховниот суд на Апостолската Сигнатура, кои ги прими на 8 ноември

Ватикан

Папата Фрањо: Нечесната работа нема достоинство

За време на светата Литургија во капелата на домот Света Марта на 8 ноември, папата молеше за бројните млади кои од своите родители добиваат „валкан леб“ заработка која е плод на

Ватикан

Папата ги одреди темите за следните три Светски денови на млади

Папата Фрањо ги одреди темите за следните три Светски денови на млади, период на духовна подготовка од три години, која ќе ги доведе младите до меѓународната прослава на деното на

Ватикан

Папата ги поттикна француските епископи да се заземаат за отфрлените од општеството

Секогаш се заземајте за служење на човекот, посебно за оние луѓе кои се отфрлени од општеството – напиша папата Фрањо во пораката упатена до француските епископи во повод општото собрание