Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан

Осврт на патер Ломбарди за светата Литургија на Папата со Исусовците

Голем број на Исусовци беа присутни на света Литургија, а меѓу нив и генералниот поглавар на Дружбата Исусова, патер Адолфо Николас. Осврнувајќи се во разговорот за Радио Ватикан

Ватикан

На средбите со папата Фрањо учествувале повеќе од 6,6 милиони верници

Во текот на 2013 година, повеќе од 6,6 милиони верници присуствуваа на разни средби со папата Фрањо во Ватикан. Ова е објавено од префектурата на Папскиот дом, истакнувајќи дека станува

Ватикан

Папата до Исусовците: евангелизирајте храбро, со љубов и со понизност

Да немаш друго име во животот, ништо не значи ако не е тесно поврзано со Христос – со таа желба папата Фрањо ја заврши проповедта на светата Литургија, на празникот

Ватикан

Папата ја посети базиликата Света Марија Велика

Во среда, 1 јануари папата Фрањо во потполна приватност ја посети базиликата Света Марија Велика, каде пред иконата на Богородица – спас на Римскиот народ се задржа дваесетина минути во

Ватикан

Проповед на папата Фрањо: Марија е Богородица

Мајка Божја или Богородица е првенствена и важна титула на Марија – е една од мислите на папата Фрањо за време на проповедта на светата Литургија во базиликата Свети Петар

Ватикан

Папата Фрањо: Исус е центар на историјата

Драги браќа и сестри, добар Ви ден и среќна Нова година! На почетокот на новата година на сите ви посакувам мир и секое добро. Мојата желба е желба на Црквата,

Ватикан

Пораката на папата Фрањо за Светскиот ден на мирот

Без братство не е возможно да градиме праведно општество и траен мир, истакнува папата Фрањо во својата прва порака за Светскиот ден на мирот, кој се одбележува првиот ден во

Ватикан

Во Мадрид свечено прославен празникот на Светото Семејство

На празникот Свeто Семејство, 29 декември на плоштадот Колон во Мадрид, на Евхаристиското славење прослава беа собрани семејства од многу европски земји. Веќе седма година, бројни семејства од шпанските бискупии,

Ватикан

Папата ги покани Римските парохии на света Литургија со него

Од јануари ќе можат да се пријавуваат групи од околу 25 лица од парохиските заедници од Римската епархија, кои ќе сакаат да учествуваат на света Литургија со Папата, објавено е

Ватикан

Молитва Ангел Господов: Бог е таму каде човекот доживува прогонство, отфрлање и напуштеност

Драги браќа и сестри, добар ден! Оваа прва божиќна недела Литургијата нѐ повикува да го прославиме празникот на Светото Назаретско Семејство. Имено, сите јасли ни го покажуваат Исуса заедно со