Ватикан

Врати се на почетна
Ватикан

Христијанинот секогаш треба да живее во исчекување на Господ

Да направиме за Божиќ, како Марија, место за Исус кој доаѓа – поттикна папата Фрањо на светата Литургија на 23 декември во капелата на домот Света Марта. Папата истакна дека

Ватикан

Папата им го честита Божиќ на членовите н Римската Курија

Стручност, служење и светост, тие се доблестите со кои треба да се одликува секој кој работи во Римската Курија – истакна папата Фрањо во својот прв говор пред членовите на

Ватикан

Говорот на папата Фрањо на Ангел Господов

Драги браќа и сестри, добар ден! Во ова четврта недела од адвент, Евангелието ни говори за настаните кои претходеле на Исусовото раѓање. Евангелистот Матеј ги претставува од гледиштето на свети

Ватикан

Папата ја посети детската болница „Детето Исус“

Со вас деца, Исус секогаш е поврзан, секогаш е со вас – рече Светиот Отец во сабота 21 декември посетувајќи ја римската детска болница Детето Исус (Bambino Gesu), каде што

Ватикан

Во видео-порака Папата им се обрати на “картонеросите” во Аргентина

Со храната која се фрла би можело да се нахранат сите гладни луѓе во светот – изјави папата Фрањо во кратката видео-порака упатена кон “картонеросите”, односно лицата кои во Аргентина

Ватикан

Папата ги прими младите од Католичка акција

Бидете живи камења и насекаде – дома, на училиште, во парохијата, – ширете ја радоста од пријателството со Исус, кој доаѓа да нѐ спаси – рече папата Фрањо на младите

Ватикан

Папата Фрањо: Бог не се објавува на бучни места

Единствено тишината го чува таинството на патот, кој човекот го поминува со Бог – рече папата Фрањо во проповедта на светата Литургија на 20 декември во капелата на домот Света

Ватикан

Папата Фрањо: За плодност е потребна понизност

За плодност е потребна понизност – нагласи папата Фрањо на проповедта на светата Литургија на 19 декември, велејќи дека треба да се чуваме од гордоста затоа што нѐ прави неплодни.

Ватикан

Генерална аудиенција во среда: Исус е Бог – со нас

Драги браќа и сестри, добар ден! Ова наша средба се одвива во духовната атмосфера на адвент, уште поголем интензитет дава деветницата, во која се наоѓаме

Ватикан

Папата Фрањо ги поздрави фудбалерите на Сан Лоренцо де Алмагро

На крајот од Генералната аудиенција папата Фрањо беше поздравен од група учесници во мјузиклот „Да живеат луѓето”, која се состои од млади од целиот свет при што му посакаа на