Posts From католик

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Папата: Денес секоја земја е „мисионерско подрачје“

На 7 октомври 2016 година папата Фрањо се обрати до претставниците на Монашката заедница на Облати на Марија Безгрешна кои се собраа на Генерален капитул.

Вести Македонија

Духовна средба на богопосветените лица во Петралинци

На 8 октомври 2016 година во католичката црква „Свети Кирил и Методиј“ во Петралинци се одржа Трета духовна средба на богопосветените лице

Ватикан Вести

Каква Црква сака Папата?

  Црква „секогаш во излегување“, радосна навестителка на Евангелието на милосрдие и сведок на надежта, посакува Светиот Отец во пораката до кардинал Питер Ердо претседател на Советот на европските епископски

Свет

Бискупот Стојанов додели благодарници на хорот и оркестарот за настапот на „Денови на света Мајка Тереза“

На 5 октомври во катедралниот пасторален центар во Скопје, Скопскиот бискуп и Апостолски егзарх монс. д-р Киро Стојанов додели благодарници на членовите на катедралниот хор

Македонија

Чествување на Марија од Назарет во Радово од 6-9 октомври

 Четврток 06.10.2016  18,00 Бројаница-Света Литургија; Наговор Отец д-р Зоран И. Стојанов, парох. Молитви на Верните, под водство на о. Трајче Ташев, капелан, вклучувајќи ги младите, средношколците и децата од основно

Ватикан

Папата Фрањо: Да се заштити спортот од корупција и комерцијална експлоатација

Спортот треба да биде заштитен од „манипулации” и од „комерцијална експлоатација” и да се зачува неговиот автентичен дух и во него да се учествува „радосно и несебично”.

Ватикан

Папата за посетата на Грузија и Азербејџан

Светиот Отец Генералната аудиенција на 5 октомври 2016 година ја посвети на својата неодамнешна посета на Грузија и Азербејџан и со Ерменија,

Ватикан

Папата прими претставници на фондацијата Водафон

Светиот Отец посебно ја пофали иницијативата „Инстант училишта за Африка“ на фондацијата Водафон со која милиони деца во некои африкански држави

Ватикан

Парохот од Аматриче за посетата на Папата Фрањо

Пристигнувајќи во градот Аматриче, Папата најпрво го посети училиштето, после ја разгледа т.н. „црвена зона“, староградските урнатини, а се задржа кратко и во разговор со граѓаните.

Свет

Бискупот Јуре Богдан: На потег се државата и работодавците

Во недела 2 октомври 2016 година во хрватското поклоничко место Марија Бистрица се одржа традиционалното поклонение на хрватската војска, полиција и бранители.