Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Десет години од упатствата „Dignitas connubii“

„Dignitas connubii“ (Достоинството на бракот), десет години по неговото објавување. Проценка и можности!“, тоа е темата на меѓународната конференција која овие денови се одржува на Факултетот

Ватикан

На Ангел Господов Папата повика за единство на христијаните

Во својот во недела 25 јанаури 2014 година папата Фрањо истакна дека христијаните мора да жеднеат за животот, слободата и единството и повика на учество во завршното литургиско славење на

Ватикан

Папата Фрањо: сите кои молат за единство на христијаните се како „невидлив манастир“

Духовниот екуменизам е душа на екуменското движење. Нема единство без обраќање, без молитва, без светост на животот – рече папата Фрањо на учесниците на Екуменскиот колоквиум

Uncategorized

Видео: 32 Недела по Духови

http://youtu.be/gkhDfO2o_tQ к.мк 2766
Ватикан

Порака на Папата за 49. Светски ден на социјални комуникации: Семејството е прво училиште за комуникации

Да комуницираме учиме најпрво во контекст на семејството, а на нашата комуникација можеме да и помогнеме ако се фокусираме на семејството – заклучи Светиот Отец Фрањо во пораката за 49

Ватикан

Од проповедта на Папата: Исповедта не е судење, туку средба со Бог Кој го простува секој грев

Исповедта не е судење, туку средба со Бог Кој го заборава и простува секој грев на човекот кој упорно бара милосрдие – истакна папата Фрањо во проповедта на светата Литургија

Ватикан

Марш за живот во Вашингтон: Секој живот е дар

„Ние сме pro-life генерација! Ние сме pro-life генерација!“, извикуваа учесниците од Движењето за живот во Вашингтон, главниот град на САД. Големото мнозинство од 20.000 учесници го сочинуваа млади молејќи, одејќи

Ватикан

Папата се сретна со судиите од Римската рота

Светиот Отец на 23 јануари ги прими во аудиенција членовите на судот „Римска рота“, на денот со кој почнува судската година. Размислувајќи за валидноста на согласноста која ја изразува брачниот

Свет

Проф. Давид Бонагура го споредува стилот на Иван Павле II, Бенедикт XVI и папата Фрањо

Од првиот јавен настап, понизноста на папата Фрањо дојде во прв план. Предноста на едноставноста над елеганцијата стана дел на денешната „римска географија“. Но често при споредбите

Ватикан

Од проповедта на Папата: Физичкото оздравување не е најважното, туку што Исус нѐ спасува и што посредува за нас

Физичкото оздравување не е најважното, туку тоа што Исус нѐ спасува и што посредува за нас – истакна папата Фрањо во проповедта на 22 јануари 2015 година во капелата на