Цариградскиот патријарх се се приклучи на молитвената иницијатива на Папата

Цариградскиот патријарх се се приклучи на молитвената иницијатива на Папата

Екуменскиот патријарх Вартоломеј се придружи на иницијативата на Папата за да даде заеднички одговор на трпењето на светот. Исто така и Конференцијата на европските Цркви и Екуменското здружение на европски христијански Цркви се обединија во молитвата која ја покрена Папата.

Во оваа време на глобална несигурнст – пишува во соопштението од Конференцијата на европските Цркви – потребни ни се знаци на единство и надеж. И кантербурскиот надбискуп Џастин Велби поглавар на англиканската Црква се обедини во молитвата со папата Фрањо и со милионите луѓе во светот.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот