Папата објави Tвитер порака за рушењето на Берлинскиот ѕид

Папата објави Tвитер порака за рушењето на Берлинскиот ѕид

По повод годишнината од рушењето на Берлинскиот ѕид, папата Фрањо во пораката која ја објави на Твитер на 9 ноември 2017 година на своите следбеници на таа социјална мрежа им порача:„ Нека сѐ повеќе се промовира култура на средба која е способна да ги сруши сите ѕидови кои сѐ уште го делат светот.“

На 9 ноември пред 27 години е срушен Берлинскиот ѕид, граничниот ѕид помеѓу Источен и Западен Берлин од 1961 до 1990 годин. Претставуваше симбол на идеолошки и геополитички поделби на Германија и повоена Европа и најзначајниот симбол на студената војна. Неговото рушење симболично ги означи исчезнувањето на границите помеѓу германските земји, формално укинати на 1 јули 1990 година. По повод таа годишнина, папата Фрањо во пораката која ја објави на Твитер на 9 ноември 2017 година порача: „Нека сѐ повеќе се промовира култура на средба која е способна да ги сруши сите ѕидови кои сѐуште го делат светот.“

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот