Мајка Тереза: Премногу егоизам и жед за заработка

Оскудеваме во верата, бидејќи има премногу егоизам и жед за заработка. Верата, за да биде вистинска, мора да биде љубов која се дарува. Љубовта и верата чекорат една со дурга и меѓусебно се дополнуваат.

Пред Божјиот олтар дојди со чисто срце

Горчината и гордоста се браќа близнаци, а нив ги следи и лошото расположение. Не се доаѓа пред Божјиот олтар со тие чувства во срцето: дојди кај Него со чисто срце!

Пари

На некој богат човек нивата му беше родила многу; и мислеше во себе, велејќи: »Што да правам? Немам во што да ги соберам плодовите свои.« Па рече – вака ќе направам: »ќе ги урнам амбарите свои и ќе соѕидам поголеми, и таму ќе го соберам сето свое жито и сите свои добра,. и ќе ѝ речам на душата своја: душо, имаш многу добра, приготвени за многу години; јади, пиј и весели се!« Но Бог му рече: »Безумниче, ноќеска ќе ти ја побарам душата твоја; тоа, што си го приготвил, кому ќе му остане?«. Така бива со оној што собира добра за себе, а не се богати во Бога.” (Лука 12,16-21)

Поради парите не смеете да заборавите, дека ние и нашите пријатели сме повеќе вредни кај Бог од лилјаните во полето и птиците на небото. Постојано настојувајте да разберете дека вашиот начин на живот е Исусов и дека Тој ве води до совршена љубов кон Бог и оној кој е покрај вас. Тоа е светост. Тоа не е луксуз за некој, туку вистинска едноставна должност за сите нас – ваша и моја.

к.мк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма на умножување без писмена дозвола од редакцјата на Католици.мк

За авторот