Кардинал Турксон упати порака по повод неделата на морето

Кардинал Турксон упати порака по повод неделата на морето

Морнарите, рибарите и сите оние кои се наоѓаат во тешкотии и далеку од својот дом, ги доверувам на мајчинската заштита на Марија, Ѕвезда на морето – објави папата Фрањо на својот профил на Твитер @Pontifex на 9 јули 2017 година, по повод одбележувањето на Неделата на морето.

На тој ден меѓународната христијанска заедница изразува близина на морнарите и рибарите, и се собира на молитва за нив. Во пораката која ја упати по тој повод кардинал Петер Турксон, претседател на Дикастеријата за промовирање на интегрален човечки развој, побара на работниците и на нивните семејства да им се загарантира соодветна заштита, но и примена на засилени мерки на бебзедност против тероризмот и пиратството. (…)

РВ/к.мк

Таг: Недела на морето

Клучни зборови: папа Фрањо, Недела на морето, кардинал Петер Турксон

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот