Започна средбата на претседателите на епископските конференции

Започна средбата на претседателите на епископските конференции

Во четврток 21 февруари 2019 година во Ватикан, папата Фрањо ја отвори средбата со претседателите на епископските конференции на тема: Заштита на малолетниците во Црквата“. На средбата присуствуваат патријарси, кардинали, надбискупи, бискупи, поглавари на монашки заедници и одговорни од целиот свет.

Нашата средба е под товарот на пасторалната и црковната одговорност која нѐ обврзува заедно да дискутираме на синодален, искрен и коренит начин за да се соочиме со тоа зло од кое е погодена Црквата и човештвото – рече Ппаата и напомена: Светиот Божји народ нѐ гледа и очекува од нас, не едноставни и претпоставени осуди, туку да подготвиме конкретни и делотворни мерки. Потребна е конкретност.

Во намерата да помогне во дискусијата Светиот Отец предложи некои важни критериуми, кои како упатства се обликувани од разни епископски конференции и комисии. Тие се предадени на учесниците, но не треба да ја одземат креативноста – рече Папата. Потоа се заблагодари на Папската комисија за заштита на малолетниците, Конгрегацијата за наука на верата и членовите на Организацискиот одбор за работата при подготовката на оваа средба.

Го молам Светиот Дух овие денови да ни помогне тоа зло да се преобрази во можност за освестување и прочистување – рече на крајот папата Фрањо и своето излагање го заврши со молитва до Дева Марија.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот